FOTO | Dita Botërore e Poezisë, publikohet poezia më e hershme shqiptare që prej 1592

FOTO | Dita Botërore e Poezisë, publikohet poezia më e hershme shqiptare që prej 1592

NASA i shndërron ëndrrat në realitet: Ata që pranojnë të qëndrojnë të shtrirë për 70 ditë, do të paguhen nga 100 mijë dollarë (Foto)
Britania ndërron ngjyrën e paketave të cigareve në të gjelbër, arsyeja do t’iu befasojë
Nëna nxitë shqetësime me fotografinë e fëmijës duke tymosur (Foto)
Nga shtëpia e papërfunduar deri te shtëpia më e bukur: Dhjetë ide për adaptim, fasadë dhe anekse në shtëpi (Foto)

Muzeu Historik Kombëtar në kuadrin e Ditës Botërore të Poezisë, paraqet poezinë më të hershme në gjuhën shqipe, që është “Kënga e përshpirtshme”, gjetur në katekizmin e Lekë Matrangës “E mbsuame e krështerë”, në vitin 1592.

Kënga e përshpirtshme

Gjithëve u thërres, kush do ndëlesë
Të mirë e të krështe, bura e gra
Mbë fjalët të tinëzot të shihni meshë
Se s’ishtë njeri nesh çë mkatë s’ka
E lum kush e kujton se ka të vdesë
E mentë bashkë mbë tënëzonë i ka
Se Krishti ndë parrajsit i bën pjesë
E bën për bir të ti e për vëlla.

Lekë Matranga (1569-1619), është shkrimtari më i vjetër i arbëreshëve të Italisë dhe autori i librit të dytë të botuar në gjuhën shqipe (pas atij të Buzukut). Për nevojat kishtare të bashkëkombësve të vet përktheu nga italishtja në gjuhën amtare një katekizëm me titull “E mbsuame e krështerë”, i cili u botua në Romë në vitin 1592. Nga dorëshkrimi i autorit, i zbuluar në Arkivat e Vatikanit, gjendet një vjershë me 8 (tetë) vargje njëmbëdhjetërrokëshe.

Me këto vargje, të natyrës fetare, një lutje dhe përgjërim drejtuar besimtarëve, dokumentohet poezia e kultivuar në letrat shqipe, duke shënuar fillimin e poezisë autoriale.

Nëse shtypni reklamat më poshtë mundësoni funksionimin e portalit tonë. Ju falemnderit.