Përleshje masive në një xhami shqiptare në Zvicër

Përleshje masive në një xhami shqiptare në Zvicër

ZYRTARE: Gruaja e Ilir Metës kryetare e LSI-së
UNESCO mbron pyjet shqiptare
Bora bllokoi malësinë e komunës së Likovës, banorët janë të izoluar
Kjo është banesa ku duhet të realizohet “projekti” 900 mijë denarësh! (FOTO)

Në maj të këtij viti në fshatin Gebenstoft të Zvicrës qendrore është hapur një xhami për besimtarët e komunitetit shqiptar. Më parë në atë objekt piqeshin pica. Tani këtu mendohej të shpërndahej ushqim shpirtëror për ata që kanë nevojë.

Nënkryetari i komunitetit islamo-shqiptar Mursel Ibrahimi (mediat zvicerane e japin emrin e tij me Mursel Ibrahimov) me rastin e hapjes së xhamisë kishte thënë: ”Duam që të gjithë ata që janë kritikë ndaj nesh ti bindim se jemi njerëz paqësor”.

Të dielën në ambientet e xhamisë nuk ka mbretëruar situatë paqësore, njofton DialogPlus, transmeton agjencia e lajmeve INA.

Media zvicerane njoftojnë për një rrahje masive mes besimtarëve shqiptarë: në njërën anë fanatikët fetarë, në anën tjetër të moderuarit.

Për ti dhënë fund përleshjes mes dy grupeve ka ndërhyrë policia, e cila ka kontrolluar 90 persona.

Dy të lënduar janë shtruar në Spital. Si arsye e konfliktit përmenden mosmarrëveshjet brenda komunitetit fetar. Mursel Ibrahimi i ka thënë mediave zvicerane se është pafund i pikëlluar për shkak të ngjarjes.

Sipas Ibrahimit mbi 90 për qind e besimtarëve kanë përkrahur largimin e imamit. Dy të lënduarit, sipas tij janë mbështetës të imamit të dyshimtë.

Sipas tij raportet e kryesisë së komunitetit islam me imamin e xhamisë nuk kanë qenë të mira në të kaluarën. Imami, sipas Ibrahimit, gjithnjë e më pak ka predikuar dhe përfaqësuar vlerat e islamit sunit, të cilit i përkasin shumica e shqiptarëve. Imami akuzohet për rolin e tij përcarës në mesin e besimtarëve.

Pas hapjes së xhamisë imami kishte sjellë gjithnjë e më shumë besimtarë radikalë. ”

Kur kuptuam se imami gjatë verës është takuar me imam radikalë në Shkup, kryesia vendosi ta suspendojë atë”, thotë Ibrahimi. Imami i përzënë nga Xhamia ishte lutur të mbante fjalim lamtumirës- dhe kjo dëshirë atij i është plotësuar.

Pas fjalimit përkrahësit e tij ishin vërsulut dhe kishin sulmuar kryesinë e komuniteti islam dhe përkrahësit e saj. (DP)

Nëse shtypni reklamat më poshtë mundësoni funksionimin e portalit tonë. Ju falemnderit.