January 23, 2022
Portali Shprehja

110 milion euro kredi për korridorin 8

Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) ka miratuar kredi në vlerë prej 110 milionë eurosh për financimin e shërbimeve të ndërtimit dhe mbikëqyrjes të autostradës 10.2 kilometra nga Korridori 8 në shtrirjen nga Bukojçani deri në Kërçovë, së bashku me draftin e detajuar të nënseksionit prej 4 kilometra. Bashkimi Evropian po bashkëfinancon projektin me një grant investimi prej 20 milionë eurosh, përmes Programit të Investimeve të Ballkanit Perëndimor (PIBP).

Përfaqësuesi i BERZH-it Andy Aranitasi tha në ceremoninë e nënshkrimit se që nga viti 2001 banka ka luajtur një rol unik në mbështetjen e sektorit rrugor të vendit.

Tact Watches

“Financoi ndërtimin dhe modernizimin e rrugëve rajonale, lokale dhe panevropiane, dhe siguroi dialog politik për forcimin e institucioneve të vendit. Me këtë investim të ri, ne rikonfirmojmë angazhimin tonë për ndërtimin e një infrastrukture më të mirë transporti në vend për të mirën e të gjithë qytetarëve dhe bizneseve”, tha Aranitasi.

Ministri i Financave Fatmir Besimi theksoi se Korridori 8, pjesë e të cilit është pjesa nga Bukojçani në Kërçovë, është një nga projektet strategjike për infrastrukturën e vendit, që do ta bëjë atë më konkurruese.

“Me ndërtimin e infrastrukturës rrugore nga Korridori 8, në vend do të përfundojë ndërtimi i korridorit pan-evropian i rëndësishëm për lidhje më të mirë të Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Bullgarisë me vendet e tjera evropiane. Kjo do të hapë tregje të reja për kompanitë maqedonase, do të përmirësojë konkurrencën e tyre dhe do të mundësojë rritje të qëndrueshme ekonomike”, tha Besimi.

BERZH thekson se përveç krijimit të vendeve të reja të punës gjatë ndërtimit, punimet në seksionin e ri të autostradës do të ofrojnë një mundësi për të zhvilluar aftësi për të rinjtë në sektorin e ndërtimit, përmes trajnimeve në terren.

Qeveritë e Japonisë dhe Austrisë kanë mbështetur gjithashtu projektin duke financuar një program të përfshirjes së të rinjve dhe vlerësimin e ndikimit në klimë.

Deri më tani, BERZH ka siguruar mbi 400 milionë euro për ndërtimin e rrugëve në vend.

Korridori 8 shtrihet rreth 305 kilometra në të gjithë vendin dhe lidh 62 për qind të popullsisë së vendit. Zhvillimi i saj është identifikuar si një prioritet strategjik për vendin, por rreth 60 për qind e tij duhet të ndërtohet sipas standardeve të autostradave. Vendi po ndërmerr përpjekje për të rehabilituar dhe zgjeruar seksionet e rrugës ekzistuese dhe po ndërton seksione të reja për të modernizuar plotësisht marshrutën.

Korridori 8 është një korridor pasagjerësh dhe hekurudhor lindje-perëndim që shtrihet nga porti bullgar i Varnës në Detin e Zi deri në portin shqiptar të Durrësit në detin Adriatik. Ai mbulon portet detare dhe liqenore, aeroportet, rrugët dhe hekurudhat, në një gjatësi totale prej 1270 km hekurudha dhe 960 kilometra rrugë.

Të Ngjajshme

VMRO-DPMNE do të propozojë heqjen e Qeverisë teknike 100 ditë para zgjedhjeve

admin

LSDM: Punëtorët që punojnë të dielën kanë paga ditore më të mëdha

admin

Kasami kontribuoi personalisht në pastrimin e rrugëve në Tetovë

admin

Leave a Comment