January 31, 2023
Portali Shprehja

123456 nuk është një fjalëkalim: Mësoni një herë e përgjithmonë se si të mbroheni nga sulmet e hakerëve?!

Siguria në internet ende nuk merret seriozisht, por është e qartë për shumicën se fjalëkalimet si “12345” komprometojnë seriozisht atë që ata duhet të mbrojnë.

Kjo është arsyeja pse është e nevojshme që vazhdimisht të paralajmërohet për rreziqet dhe të shkëmbehen masat që qytetarët mund të përdorin për t’u mbrojtur ndërsa janë online.

Shumë njerëz mendojnë se janë plotësisht të sigurt ndërsa janë ulur para kompjuterëve të tyre, por e vërteta është ndryshe – Interneti është një vend i rrezikshëm, i mbushur me ata që fitojnë para nga të dhënat e njerëzve të tjerë, kështu që ransomware dhe kurthe të tjera janë të përhapura.

Ata që duan të mbrojnë jetën e tyre në internet, ose të paktën ta bëjnë atë më të sigurt se sa është aktualisht, duhet të ndjekin këto rregulla bazë:

Përditësimet e detyrueshme

Nëse harroni përditësimet, aplikacionet bëhen portale përmes të cilave një sulmues mund të aksesojë lehtësisht informacione të ndjeshme. Kur merrni një njoftim se një përditësim është i disponueshëm, kjo nuk është për shkak se zhvilluesi dëshiron t’ju bezdisë, por sepse qëllimi i tyre është të mbrojë përdoruesit e tij. Paketat e përditësimit shpesh përmbajnë gjithashtu “arna” për gabimet e zbuluara të sigurisë, të cilat janë krijuar për të rregulluar menjëherë të metat e softuerit.

Ekspertët theksojnë se pothuajse të gjithë programet kompjuterike kanë dobësi, por jo të gjithë janë zbuluar ende. Kur përditësohet sistemi operativ i kompjuterit ose telefonit tuaj, shfletuesi i internetit ose aplikacioni, vendoset një pengesë që i mban hakerët larg jush. Pra: përditësoni në kohë.

Autentifikimi me dy faktorë dhe çelësat e sigurisë

Një masë tjetër e dobishme sigurie është vërtetimi me dy faktorë (2FA), i cili është një metodë që, duke përdorur disa hapa, siguron që askush përveç pronarit të mos mund të hyjë në llogari. Shumë platforma online ofrojnë këtë metodë mbrojtjeje dhe përdoruesit i kërkohet të dërgojë disa informacione të tjera në bazë të të cilave sistemi do ta identifikojë atë më lehtë në të ardhmen. Ky është zakonisht numri i telefonit tek i cili dërgohen kodet e identifikimit të sigurisë ose disa të dhëna biometrike, të tilla si një gjurmë gishti.

Disa argumentojnë se vërtetimi me dy faktorë funksionon më mirë në kombinim me çelësat e sigurisë fizike. Këto janë pajisje të vogla portative që janë të lidhura me profilet online, gjë që siguron që qasja të mos jetë e mundur pa një çelës fizik – gjatë hyrjes, përdoruesi duhet të fusë çelësin dhe nëse nuk ka çelës, identifikimi ndërpritet.

Ekspertët e sigurisë kanë folur prej kohësh kundër fjalëkalimeve sepse ato janë të pasigurta, mund të hakohen ose thjesht të harrohen. Kompanitë e mëdha po braktisin ngadalë vargjet e numrave dhe simboleve të tjera, kështu që çelësi Yubico u fut në veprim, duke zgjedhur një gjurmë gishtash. Ka oferta të tjera, të tilla si Thetis, SoloKeys, Google Titan dhe produkte të ngjashme.

Fjalëkalime të forta

Rruga drejt një sigurie më të madhe nuk është e mundur pa fjalëkalime të forta. Janë të shumtë ata që argumentojnë se fjalëkalimet janë një nga gjërat më të këqija në internet, pasi ato janë rojet kryesore të sigurisë, por edhe një nga arsyet më të zakonshme pse të dhënat e përdoruesit përfundojnë duke u komprometuar.

Përdorimi i të njëjtit fjalëkalim për të gjitha profilet është një mënyrë e sigurt për të kujtuar një sërë numrash, shkronjash dhe simbolesh, por një sjellje e tillë vë në rrezik të dhënat private – nëse fjalëkalimi zbulohet, sulmuesi ka akses në të gjitha profilet e viktimës dhe kriminelët kibernetikë e dinë shumë mirë që ka ende shumë njerëz që përdorin të njëjtin fjalëkalim kudo.

Rekomandohet të përdorni një fjalëkalim të ndryshëm për çdo profil dhe ta bëni fjalëkalimin të gjatë, të ndërlikuar dhe kombinimin e simboleve të rastësishëm – harroni ditëlindjet dhe emrat e të dashurve. Qasuni fjalëkalimeve tuaja si një robot – rregulloni shkronjat, numrat dhe karakteret e tjera pa emocione, shembulli më i mirë janë fjalëkalimet që nuk kanë kuptim. Nëse truri nuk ndihmon, ka gjeneratorë të fjalëkalimeve dhe përdoruesit e Apple mund të zgjedhin opsionin për të gjeneruar automatikisht fjalëkalime të forta.

Kriptimi për gjumë të qetë

Kriptimi është mënyra më e mirë për t’i mbajtur private të gjitha aktivitetet në internet. Ai i mban të dhënat të sigurta edhe nëse bien në duar të gabuara, sepse një hajdut nuk mund t’i lexojë ato. Kjo për shkak se kriptimi i kthen fjalët në simbole që mund të deshifrohen vetëm nga personi për të cilin janë menduar.

Kjo është arsyeja pse shërbimet e koduara të postës elektronike janë një ide e mirë dhe ia vlen të paguash. Opsionet e njohura janë ProtonMail, Tutanota dhe Private-Mail, por ka edhe të tjera. Bisedat e mbrojtura janë gjithashtu një gjë e mrekullueshme, kështu që Signal, për shembull, mbron mesazhet nga pamjet e padëshiruara. Aplikacione të tjera ofrojnë gjithashtu enkriptim nga fundi në fund dhe është vërtetuar se është shumë efektiv, sepse nuk zbulon asgjë për përdoruesit që nga momenti kur ata krijojnë një profil. Përveç platformës SIgnal, iMessage, WhatsApp, Telegram dhe të tjerët kanë gjithashtu kriptim nga fundi në fund.

Është gjithashtu e mundur të kriptohet të dhënat e ruajtura në laptopë ose kompjuterë në mënyrë që hajduti të mos mund të përdorë asgjë nga pajisja e vjedhur. Çdo pajisje ka udhëzime individuale për enkriptimin e skedarëve, kështu që Apple, për shembull, ofron FileVault, i cili lejon enkriptimin e lehtë të të dhënave në disk.

Një VPN është një ide e mirë

VPN (rrjetet virtuale private) konsiderohet tashmë një mjet bazë për mbrojtjen e privatësisë, sepse trafiku i internetit ridrejtohet në serverët e kompanisë që ofron shërbimin, duke fshehur kështu informacionin që lejon identifikimin e përdoruesit nga faqet e internetit që vizitohen. , të tilla si vendndodhja dhe adresa IP. Nëse dihet se shumë sajte tregtojnë të dhënat e përdoruesve, kjo është një ide e mirë. Përveç kësaj, aktivitetet e përdoruesve në internet janë të fshehura nga ISP-të.

Kërkon që përdoruesi t’i besojë kompanisë që ofron shërbimin VPN, që do të thotë se është e nevojshme të bëni kërkime përpara se të shkarkoni produktin (disa kompani, për shembull, ruajnë të dhënat e përdoruesit, gjë që nuk duhet ta bëjnë).

Përdorni Password Manager, por kini kujdes

Siç e kemi thënë më parë – fjalëkalimet e forta janë të rëndësishme, por ato janë të pavlefshme nëse dikush i merr ose nëse harrohen. Kjo është arsyeja pse shumë njerëz përdorin menaxherët e fjalëkalimeve, programe të krijuara për të ruajtur dhe mbrojtur fjalëkalime të vlefshme.

Shumica e shfletuesve të internetit kanë menaxherë të integruar të fjalëkalimeve, për shembull Chrome, por shumë ende nuk u besojnë kompanive që mbledhin informacione të ndjeshme. Problemi është se disa menaxherë të fjalëkalimeve vuajnë nga sulme hakerimi – Passwordstate, për shembull, u hakerua në fillim të vitit 2022. Incidente si ky janë të rralla, por ato ende ngjallin mosbesim.

Metodat e modës së vjetër të mbrojtjes

Nëse vërtet nuk i besoni askujt në internet, ekziston një metodë e njohur nga e kaluara – shkruani fjalëkalimin në një copë letër, por mbani mend se ku e keni fshehur. Kjo tingëllon plotësisht retro, por mund të jetë e dobishme, pasi hakerat nuk kanë qasje në shtëpitë fizike të viktimave për momentin.

Mos harroni rrjetet sociale

Nëse duhet të përdorni rrjetet sociale, jini të vetëdijshëm për sigurinë. Shumë platforma ofrojnë një numër opsionesh – Twitter ka vërtetim me dy faktorë, Facebook dhe Instagram gjithashtu, gjë që është shumë e dobishme, pasi siguron që askush nga jashtë nuk mund të hyjë në profile.

Shumë argumentojnë se mbrojtja më e mirë është fshirja e profileve në platformat sociale, gjë që tingëllon radikale. Megjithatë, ndoshta siguria është më e rëndësishme se një foto e asaj që një i njohur në Instagram ka ngrënë mëngjes këtë mëngjes.

Shmangni gjërat e dyshimta

Ekziston gjithashtu një listë gjërash që duhen shmangur: shmangni faqet e internetit të panjohura, veçanërisht ato me emra të çuditshëm, mos klikoni në lidhjet në email nga dërgues të panjohur, mos hapni skedarë të dyshimtë, kujdes nga faqet pornografike të reklamave pop-up në ueb (absolutisht askush nuk ju pret vetëm 20 metra larg), mos shkoni në rrjetin e errët dhe përpiquni të zbuloni se kush e dërgoi atë përpara se të klikoni në një lidhje.

Sisteme të reja operative

Për ata që e marrin seriozisht privatësinë, ka sisteme të reja operative, për shembull Qubes. Rekomanduar nga shumë ekspertë të sigurisë, ai funksionon duke lejuar që aktivitetet e pajisjes të ndahen duke përdorur makina virtuale. Nëse njëri prej tyre infektohet me malware, pjesa tjetër e kompjuterit është e sigurt, sepse malware mbetet i bllokuar aty ku është gjetur. Procedura nuk është e thjeshtë dhe kërkon kërkime bazë, dhe në këtë link është një listë e harduerit me të cilin sistemi operativ është i pajtueshëm.

 

 

.

Të Ngjajshme

Pas kësaj ore bëni mirë të mos pini kafe

Këto ushqime duhen shmangur përpara se të shkoni në palestër

Ky është ushqimi më i keq për veshkat!

Leave a Comment