October 1, 2023
Portali Shprehja

A e dini se ne i trashëgojmë këto pesë sëmundje nga prindërit tanë

Gjenetika luan një rol të madh në trashëgimin e disa karakteristikave nga prindërit tanë. Ngjyra e syve, flokët apo forma e hundës që do të trashëgojmë varet nga kromozomi i ADN-së. Përveç veçorive fizike, disa gjene janë përgjegjës për sëmundjet dhe çrregullimet trashëgimore.

Gjithashtu, nuk duhet të jetë një rregull. Vetëm për shkak se keni një predispozitë gjenetike ndaj një sëmundjeje nuk do të thotë se do ta merrni atë, thotë Mary Freivogel, presidente e Shoqatës Kombëtare të Këshilltarëve Gjenetikë.

“Mjedisi juaj, historia familjare, zakonet e stilit të jetesës dhe madje edhe shansi i madh luajnë gjithashtu një rol”, thotë ajo.

Këtu janë disa sëmundje dhe çrregullime që janë të trashëguara dhe mund të preken me kalimin e kohës:

Sëmundjet e zemrës

Të gjithë e dimë se ushqimi i padëshiruar, mungesa e stërvitjes dhe pirja e duhanit mund të kenë një ndikim negativ në shëndetin tonë të zemrës.

Një studim historik i vitit 2016 me më shumë se 55,000 pjesëmarrës të botuar në The New England Journal of Medicine zbuloi se sa kritike ishin ato zakone për njerëzit që kishin një rrezik gjenetik të sëmundjeve të zemrës.

Kanceri i zorrës së trashë

Testimi për polipe adenomatoze mund t’ju ndihmojë të zbuloni nëse jeni në rrezik të shtuar për kancer të zorrës së trashë. Polipe të tilla mund të zhvillohen në zorrën e trashë gjatë viteve të adoleshencës, por bëhen malinje kur i afroheni moshës 40 vjeç. Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, deri në një në pesë njerëz që zhvillojnë këtë sëmundje janë të lidhur me dikë që e ka atë.

“Njerëzit zakonisht fillojnë kontrollin për kancerin e zorrës së trashë në moshën 50 vjeç, por nëse keni një histori familjare të kancerit të zorrës së trashë ose polipeve, duhet të kontrolloheni më herët”, shtojnë mjekët.

Sëmundja celiake

Sipas Fondacionit të Sëmundjeve Celiac, një në 10 persona me një të afërm të shkallës së parë me këtë sëmundje (që do të thotë prind, fëmijë ose vëlla ose vëlla) rrezikojnë ta marrin vetë atë sepse kanë gjene të lidhura me sëmundjen celiac.

Ndryshe nga njerëzit me intolerancë që përjetojnë probleme të përkohshme të tretjes pas ngrënies së glutenit, pacientët celiac që hanë proteina gruri përjetojnë probleme serioze në zorrën e hollë.

Kolesterol i ngritur

Fatkeqësisht, shumë njerëz fillojnë të mendojnë për kolesterolin e lartë vetëm kur një i dashur ka një atak në zemër. Njerëzit me një çrregullim gjenetik të quajtur hiperkolesterolemia familjare kanë nivele të larta të kolesterolit “të keq” që nga lindja dhe janë 20 herë më të rrezikuar nga sëmundjet e hershme të zemrës, duke përfshirë atakun në zemër dhe goditjen në tru.

“Kolesteroli i lartë është shkaku gjenetik më i zakonshëm i sëmundjeve të hershme të zemrës, por me trajtim të hershëm, rreziku i një individi mund të reduktohet me 80 për qind”, thotë Daniel Rader, profesor në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Pensilvanisë.

Depresioni

Deri më sot, në shekullin e 21-të, shkencëtarët vazhdojnë të hetojnë faktorët trashëgues të gjendjeve dhe çrregullimeve mendore. Vetëm për shkak se dikush në familjen tuaj ka depresion nuk do të thotë se edhe ju do ta keni atë, por ju keni më shumë gjasa ta keni atë nëse ndodh në familjen tuaj.

.

Të Ngjajshme

Dita botërore e të moshuarve

Ish-bashkëshorti që vrau gruan vret edhe veten

Votim historik mbrëmë,parandaloi një bllokadë të qeverisë amerikane

Leave a Comment