August 13, 2022
Portali Shprehja

A mund të “blihet” liria me garanci? Tortevski: Ligji nuk është diskriminues, është praktikë

Lirimi nga paraburgimi i Mijallkovit dhe Kamçevit, ka hapur çështjen se a mund të blihet liria me garanci në para dhe prona. Avokatët vlerësojnë se garancia nuk do të thotë “blerje e lirisë”.

Garancia e liron të akuzuarin nga paraburgimi por jo edhe nga dënimi. Garancia është shumë të cilën ne si shoqëri pajtohemi që i akuzuari mund të arratiset.

Gjykata e pranon garancinë duke pasur parasysh gjendjen e pronës së të akuzuarit dhe llojin e veprës penale. Por, parashtrohet pyetja çbëhet me ata që nuk kanë pronë e as para dhe nuk mund të ofrojnë garanci? A është ligji diskriminues në këtë aspekt?

Në Amerikë garancia mund të ofrohet vetëm në të holla. Gjykatësi ka edhe rregullore për lartësinë e garancisë. Ajo rregullore është e lidhur me Kodin penal dhe për çdo vepër është e caktuar shuma të cilën duhet ta paguajë i akuzuari nëse dëshiron të mbrohet në liri. Avokatët shtojnë se kodi ynë penal është shumë i komplikuar për shkak se ata që e shkruajnë marrin pjesë të caktuara nga Kodet tjera penale dhe krijohet huti. Shtojnë se është e gabueshme te ne që gjykata nuk e përcakton garancinë menjëherë, por ia lënë mbrojtjes që të ofrojë garanci. Për veprat penale terrorizëm, vrasje, pedofili, përdhunim nuk keni të drejtë të ofroni garanci.

Të Ngjajshme

Don Xhoni shpenzoi mbi një mijë euro për një nga paraqitjet e fundit

Policia amerikane zbulon identitetin e sulmuesit të shkrimtarit Salman Rushdie, i cili u ther disa herë në qafë në New York

Pas asistimit, Granit Xhaka shënon golin e parë në Ligën Premier këtë sezon

Leave a Comment