December 5, 2022
Portali Shprehja

A mund të jetë lodhja që ndjeni pasi keni ngrënë për shkak të diabetit?

Gjumi pas ngrënies mund të jetë një shenjë e diabetit, por shumë njerëz që nuk kanë diabet gjithashtu përjetojnë një rënie të niveleve të tyre të energjisë pas ngrënies.

Kjo zakonisht ka të bëjë me përgjigjet e sheqerit në gjak ndaj asaj që hani. Por të gjithë janë të ndryshëm në mënyrën se si reagojnë ndaj ushqimit dhe nuk ka një qasje të vetme për të ushqyerit.

Pse njerëzit me diabet ndihen të përgjumur pasi hanë?

Ndjenja e lodhjes në çdo kohë të ditës, jo vetëm pas ngrënies, është një problem i zakonshëm për njerëzit që jetojnë me diabet. Një studim i kohëve të fundit me mbi 42,000 njerëz me diabet të tipit 1 ose tip 2 zbuloi se rreth gjysma e tyre raportuan ndjenjën e rraskapitjes.

Edhe pse lodhja mund të jetë e zakonshme nëse keni diabet, nuk është plotësisht e qartë se çfarë saktësisht e shkakton atë.

Le të shqyrtojmë se çfarë mund të kontribuojë në lodhjen ose lodhjen në diabet.

Kontrolli i sheqerit në gjak

Siç do ta shohim më poshtë, përgjumja pas ngrënies është zakonisht për shkak të ndryshimeve në nivelet e sheqerit në gjak. Megjithatë, për njerëzit me diabet, marrëdhënia midis ndjenjës së lodhjes dhe mënyrës se si ata kontrollojnë sheqerin e tyre në gjak mund të mos jetë e drejtpërdrejtë.

Disa studime sugjerojnë se lodhja mund të lidhet indirekt me nivelet e sheqerit në gjak tek njerëzit me diabet të tipit 2, por vetëm kur diabeti i tyre nuk është nën kontroll.

Hulumtimi është në vazhdim, por një numër në rritje i provave që lidhen me diabetin e tipit 1 dhe tip 2 sugjerojnë se faktorë të tjerë përveç kontrollit të sheqerit në gjak mund të lidhen më drejtpërdrejt me lodhjen.

Pse një person i shëndetshëm mund të ndihet i përgjumur pas ngrënies

Të ndihesh i përgjumur pas ngrënies nuk do të thotë domosdoshmërisht se keni diabet. Nivelet e sheqerit në gjak të të gjithëve ndryshojnë pas një vakti, dhe kur këto ndryshime janë të papritura, ato mund të shkaktojnë uljen e niveleve të energjisë.

Ndërsa hani, trupi juaj zbërthen karbohidratet në ushqim në glukozë, e cila është një sheqer i thjeshtë. Dhe ndërsa sasia e sheqerit në gjakun tuaj rritet, qelizat tuaja e thithin atë dhe ose e kthejnë atë në energji ose e ruajnë për më vonë.

Rritja dhe rënia graduale e sheqerit në gjak është normale dhe nuk ka asgjë për t’u shqetësuar. Megjithatë, jo të gjitha ushqimet ndikojnë në sheqerin në gjak në të njëjtën mënyrë.

Karbohidratet komplekse, të tilla si perimet dhe drithërat, në përgjithësi kërkojnë më shumë kohë për t’u zbërthyer nga trupi juaj. Kjo lejon që glukoza të lëshohet në gjakun tuaj më ngadalë, duke shkaktuar një rritje graduale të sheqerit në gjak e ndjekur më vonë nga një rënie graduale.

Por karbohidratet e thjeshta, që gjenden zakonisht në ëmbëlsirat, pastat dhe ushqimet shumë të përpunuara, shpërbëhen shpejt dhe kjo rezulton në hyrjen e një sasie të madhe të glukozës në gjakun tuaj menjëherë. Me fjalë të tjera, ka një rritje më të lartë dhe të mprehtë të sheqerit në gjak, e cila mund të shkaktojë një rënie drastike.

Këto ndryshime ekstreme të sheqerit në gjak mund të jenë përgjegjëse për rënien e energjisë, vështirësinë në përqendrim dhe simptoma të tjera që mund të përjetoni pas një vakti./abcnews.al

.

Të Ngjajshme

Kroacia fiton dramën me penallti dhe kalon në çerekfinale

Turqia mirëpret ekstradimin e militantit kurd nga Suedia

Mbyllen 15 minutat e para të shtesave, mbetet 1-1 rezultati mes Japonisë dhe Kroacisë

Leave a Comment