October 1, 2023
Portali Shprehja

Alergjitë tek qentë: Disa raca janë më të prirura për të zhvilluar simptoma

Alergjitë tek qentë ndodhin kur sistemi i tyre imunitar reagon ndaj disa substancave të njohura si alergjenë. Sistemi imunitar supozohet të mbrojë trupin nga infeksionet dhe sëmundjet, por me alergjitë ka një reagim të tepruar ndaj substancave që janë të padëmshme, si p.sh. poleni, ushqimi etj.

Hulumtimet kanë treguar se reaksionet alergjike te qentë janë të zakonshme dhe se ato shpesh shfaqen në mënyrë të ngjashme me njerëzit.

Këto përfshijnë kruajtje, acarim të lëkurës, skuqje, ënjtje, probleme me frymëmarrjen dhe shqetësime gastrointestinale.

Alergjitë më të zakonshme tek qentë

Ndër alergjitë më të zakonshme tek qentë, dallohen tre kategori kryesore: reaksionet alergjike ndaj ushqimit, alergjitë e kontaktit dhe alergjitë nga thithja.

Sipas hulumtimit të kryer në Universitetin Veterinar të Pensilvanisë, botuar në vitin 2020, alergjitë ushqimore u gjetën të pranishme në rreth 10% të qenve, ndërsa alergjitë ndaj alergjenëve mjedisorë dhe alergjitë e kontaktit ishin gjithashtu të përhapura në një përqindje të ngjashme. Ndër më të zakonshmet janë reaksionet alergjike ndaj barit dhe polenit të pemëve.

Prandaj, alergjitë tek qentë mund të shfaqen ndaj një sërë substancash, dhe disa nga alergjenët më të zakonshëm përfshijnë: poleni nga bimët si ragweed, bari, lisi, thupra; pluhur shtëpiak; pleshtat; kimikate mjedisore; ushqime të tilla si mishi i pulës, viçi, peshku, produktet e qumështit; drithëra si gruri, misri, soja e të tjera

Të gjitha sa më sipër mund të shkaktojnë alergji tek qentë edhe nëse përdoren në doza më të vogla. Në disa raste, simptomat ose mbindjeshmëria mund të shfaqen vetëm pas disa vitesh, por ndonjëherë reagimet janë të shpejta dhe të qarta.

Racat që janë më të prirura ndaj alergjive

Sipas hulumtimeve, ka raca qensh që konsiderohen më të prirur ndaj alergjive. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se reaksionet alergjike varen nga çdo qen individual dhe ndjeshmëria e tij ndaj alergeneve të caktuara.

Nuk ka asnjë racë që është plotësisht imun ndaj alergjive. Por disa raca janë më të prirura ndaj reaksioneve alergjike në lëkurë ose në sistemin tretës. Disa faktorë që mund të ndikojnë në këtë përfshijnë gjenetikën, dietën dhe kushtet mjedisore.

Është më e zakonshme që racat e pastërta të jenë më të ndjeshme ndaj sëmundjeve, përfshirë alergjitë.

Këtu janë disa raca që përmenden shpesh si më të prirura ndaj alergjive:

– Labrador Retriever: Edhe pse popullor si qen familjar dhe shoqërues, Labrador Retriever janë më të prirur ndaj alergjive ushqimore, duke përfshirë alergjitë e pulës dhe drithërave.

– Bulldog: Kjo racë shpesh vuan nga probleme të lëkurës dhe reaksione alergjike, duke përfshirë alergjitë ndaj pleshtave dhe dermatitin alergjik.

– Shar Pei: Këta qen janë të njohur për lëkurën e tyre të ndjeshme dhe tendencë të shtuar ndaj alergjive të lëkurës.

– qimedredhura: Të gjitha llojet e qimedredhurve janë më të prirur ndaj alergjive ushqimore dhe dermatitit alergjik sesa qentë e tjerë.

– White Terrier: Kjo racë ka lëkurë shumë të ndjeshme dhe mund të jetë më e prirur ndaj reaksioneve alergjike ndaj ushqimit dhe mjedisit.

Është e rëndësishme të theksohet se këto nuk janë të vetmet raca që mund të zhvillojnë alergji. Çdo qen mund të jetë unik, dhe madje edhe brenda së njëjtës race, ndjeshmëria ndaj alergeneve mund të ndryshojë.

.

Të Ngjajshme

“Shtator i zi” në Suedi, shpërthen sërish dhuna e bandave

Industria e prodhimit të çelikut në Europë në rrezik

Dita botërore e të moshuarve

Leave a Comment