November 28, 2022
Portali Shprehja

Aplikacioni mundëson biseda me të vdekurit

Një ëndërr e kahershme e njerëzimit duket se po bëhet realitet me ndihmën e inteligjencës artificiale (AI): të jesh në gjendje të flasësh me të dashurit edhe pas vdekjes. Të paktën tani ka aplikacione të AI që premtojnë pikërisht këtë.

Të gjithë i njohim robotët e zërit me emra si Siri ose Alexa. A nuk do të ishte e mrekullueshme nëse një bot zëri do t’ju fliste me zërin e prindërve tuaj të vdekur? Pa dyshim, ideja duket paksa e çuditshme. Një i dashur ka kohë që ka ndërruar jetë, por jeton përgjithmonë, të paktën me zë. Aplikacioni HereAfter mund ta bëjë këtë. Me ndihmën e AI, miqtë ose të afërmit mund të komunikojnë me të ndjerin.

Megjithatë, sigurisht që është një formë shumë e thjeshtë komunikimi. Boti i gjuhës së AI flet si gjyshja ose gjyshi. Sidoqoftë, aplikacioni luan vetëm biseda të regjistruara paraprakisht të të ndjerit për një temë specifike.

Bot i të folurit përgjigjet me zërin e të ndjerit

Ashtu si Siri ose Alexa, HereAfter u përgjigjet pyetjeve. Megjithëse aplikacioni përdor AI, ai nuk mund të formulojë përgjigjet e veta. Përgjigjet janë skedarë zanorë të regjistruar paraprakisht të folur nga i ndjeri gjatë jetës së tyre.

Këto mund të jenë kujtime të ngjarjeve të rëndësishme të jetës, si dashuria e parë, martesa, një pushim i paharrueshëm ose lindja e fëmijëve. Nëse pyesni aplikacionin për këtë, do të merrni një përgjigje përkatëse, duke ju treguar për personin e vdekur.

Për të krijuar iluzionin e një bisede, të gjitha regjistrimet redaktohen gjithashtu nga njerëzit. Fjalitë që janë prerë së bashku në këtë mënyrë më pas bashkohen në një mënyrë kuptimplote nga AI. Pra, në fakt tingëllon sikur gjyshja ose gjyshi do t’i përgjigjeshin një pyetjeje që u bë.

Për të simuluar një bisedë pothuajse të përsosur, duhet të thuhen paraprakisht edhe fraza të caktuara, për shembull “Sigurisht!”, “Në rregull!”, “Edhe unë të dua!”, “Si je?”, “Gjithçka është mirë. “.

HereAfter dëshiron të përdorë AI për t’i dhënë të ndjerit një lloj trashëgimie vokale. Për shembull, nipërit e mbesat mund të zbulojnë se si gjyshja ose gjyshi menduan për tema të caktuara ose madje të dëgjojnë zërat e tyre nëse gjyshërit kanë vdekur para se të lindnin nipërit.

Megjithatë, më shumë nuk është e mundur. Aplikacioni nuk jep përgjigje për pyetje të tilla si: “Si duhet të vendos tani?” Çfarë do të më këshillonit të bëja? Ende jo.

Bots si video dëshmitarë

Prodhuesit e Storyfile po shkojnë në një drejtim të ngjashëm . Këtu është një video e zërit. Njerëzit e vërtetë u përgjigjen pyetjeve këtu. Për shembull, në faqen fillestare është një video e aktorit William Shatner, i njohur më mirë si Kapiten Kirk nga seriali “Starship Enterprise”.

Shatner shikon me pritje kamerën, duke pritur për pyetje. Ato mund të vendosen nëpërmjet mikrofonit të kompjuterit me shtypjen e një butoni, natyrisht në anglisht. AI i ruajtur më pas reagon ndaj disa fjalë kyçe. Papritur aktori flet dhe i përgjigjet pyetjes së sapo bërë. Për disa pyetje, virtuali Shatner përgjigjet edhe: “Nuk e kuptova.” – njësoj si Siri apo Alexa.

Një bisedë me kapitenin Kirk mund të duket e parëndësishme. Sidoqoftë, ideja pas Storyfile është shumë më e madhe. Fillimisht kishte të bënte me mbajtjen gjallë të kujtimeve të të mbijetuarve të Holokaustit. Për t’u kujtuar brezave të ardhshëm vrasjen e miliona hebrenjve në Luftën e Dytë Botërore, krijuesit e skedarëve të historive regjistruan video. Me kërkesë, këta dëshmitarë bashkëkohorë përshkruajnë përvojat e tyre të tmerrshme.

Në Storyfile ka më shumë video me njerëz që ishin aty si reaguesit e parë në sulmet në Nju Jork më 11 shtator 2001. Ata u përgjigjen pyetjeve dhe përshkruajnë atë që përjetuan atëherë. Për shikuesin, ndihet si një bisedë e vërtetë. Ngjashëm me HereAfter, megjithatë, AI krijon vetëm një iluzion. Sot, asnjë AI nuk mund të mendojë dhe kështu t’u përgjigjet lirisht pyetjeve.

.

Të Ngjajshme

Transportuesit privat do të bllokojnë nesër udhëkryqin te “Mavrovasja” me 30 autobusë

Bie bora e parë në Strazhë

admin

Shumë zanate janë drejt zhdukjes

Leave a Comment