November 28, 2022
Portali Shprehja

Arrestohen 142 kriminelë në tre kontinente – duke imituar korporata dhe duke nxjerrë miliona

Agjencitë gjyqësore dhe të zbatimit të ligjit në Evropë, Australi, Shtetet e Bashkuara, Ukrainë dhe Kanada hoqën një faqe interneti që lejonte mashtruesit të imitonin korporatat ose kontaktet e besuara për të hyrë në informacione të ndjeshme nga viktimat, një lloj krimi kibernetik i njohur si “phishing”. Faqja e internetit besohet të ketë shkaktuar një humbje në mbarë botën prej më shumë se 100 milion £ (115 milion €).

Në një operacion të koordinuar të udhëhequr nga Mbretëria e Bashkuar dhe të mbështetur nga Eurojustice dhe Europol, u arrestuan 142 të dyshuar, përfshirë administratorin kryesor të faqes në internet.
Komisioneri i Policisë Metropolitane të Londrës, Sir Mark Rowley, tha: “Përdorimi i teknologjisë nga kriminelët e organizuar është një nga sfidat më të mëdha për zbatimin e ligjit në shekullin e 21-të. Së bashku me mbështetjen e partnerëve ndërkombëtarë, ne po rishpikim mënyrën e hetimit të mashtrimit. Hetimi po synon kriminelët në qendër të këtyre rrjeteve të paligjshme që po shkaktojnë mjerim për mijëra njerëz dhe kompani. Duke hequr mjetet dhe sistemet që u kanë mundësuar mashtruesve të mashtrojnë njerëzit e pafajshëm me shumicë, ky operacion tregon se sa të vendosur jemi të synojmë individë të korruptuar që synojnë të shfrytëzojnë njerëz shpesh të cenueshëm.’

 

Presidenti i Europravda, Ladislav Hamran, tha se krimi kompjuterik nuk njeh kufij dhe se bashkëpunimi efektiv gjyqësor ndërmjet juridiksioneve është çelësi për sjelljen e autorëve të tij para drejtësisë.

“Europravda mbështet autoritetet kombëtare në përpjekjet e tyre për të mbrojtur qytetarët nga kërcënimet online dhe offline dhe të ndihmojë për të parë se drejtësia është vënë në vend,” tha ai.

Drejtoresha ekzekutive e Europolit, Catherine De Bolle, beson se arrestimet e sotme u dërgojnë një mesazh kriminelëve kibernetikë se ata nuk mund të fshihen më pas anonimitetit të pretenduar ndërkombëtar.

-Europol ka koordinuar komunitetin e zbatimit të ligjit, ka pasuruar pamjen e informacionit dhe ka sjellë inteligjencën kriminale në operacione të vazhdueshme për të zbuluar kriminelët kudo që ndodhen. Së bashku me partnerët tanë ndërkombëtarë, ne do të vazhdojmë të shtyjmë pandërprerë hetimin për të sjellë kriminelët para drejtësisë.

Shërbimet e faqes së internetit u lejuan atyre që u regjistruan dhe paguanin për shërbimin që në mënyrë anonime të bënin thirrje të rreme, të dërgonin mesazhe të regjistruara dhe të përgjonin fjalëkalime një herë. Përdoruesit ishin në gjendje të imitonin një numër të pafund subjektesh (siç janë bankat, kompanitë tregtare dhe institucionet qeveritare) për përfitime financiare dhe humbje të konsiderueshme për viktimat.

Hetimet treguan se faqja fitoi mbi 3.7 milionë euro në 16 muaj. Sipas autoriteteve të Mbretërisë së Bashkuar, humbjet e viktimave janë aktualisht 49 milionë euro, me një humbje të vlerësuar në mbarë botën prej mbi 115 milionë euro.

Në një operacion të koordinuar ndërkombëtar të kryer në nëntor, 142 përdorues dhe administratorë të faqes në internet u arrestuan në mbarë botën. Administratori kryesor i faqes së internetit u arrestua në Mbretërinë e Bashkuar më 6 nëntor. Më 8 nëntor 2022, faqja e internetit dhe serveri u kapën dhe u hoqën jashtë linje nga autoritetet amerikane dhe ukrainase.

Çështja u hap në Eurojust në tetor 2021 me kërkesë të autoriteteve të Mbretërisë së Bashkuar. Autoritetet kombëtare nga 10 vende, duke përfshirë shtetet anëtare të Bashkimit Evropian dhe vendet e treta, mbështetën hetimin. Agjencia luajti një rol kyç në lehtësimin e bashkëpunimit gjyqësor ndërkufitar ndërmjet të gjitha palëve të përfshira.

Qendra Evropiane e Europolit për Krimet Kibernetike (EC3) ofron zhvillim të vazhdueshëm të inteligjencës për hetuesit kombëtarë nëpërmjet Grupit të Përbashkët të Veprimit për Krimet Kibernetike (J-CAT). Përveç kësaj, EC3 siguroi një platformë të sigurt për zbatimin e ligjit për të shkëmbyer pako të mëdha provash. Si pjesë e punës së tij analitike, Europol arriti të identifikojë përdorues shtesë të shërbimit iSpoof dhe një numër të tjerësh që njiheshin tashmë për përfshirjen e tyre në krimin kibernetik të profilit të lartë në nivel evropian.

.

Të Ngjajshme

Shumë zanate janë drejt zhdukjes

Opozita maqedonase insiston për zgjedhje të parakohshme parlamentare

Kujdes! Edhe tetë gota ujë në ditë janë ende shumë sipas shkencës!

Leave a Comment