June 5, 2023
Portali Shprehja

Astronomët kanë zbuluar shpërthimin më të madh kozmik ndonjëherë

Astronomët besojnë se kanë zbuluar shpërthimin më të madh kozmik ndonjëherë, më shumë se dhjetë herë më të shndritshëm se çdo shpërthim ylli i regjistruar, një fenomen i njohur si një supernova.

Kjo supernova zgjat për më shumë se tre vjet, shumë më gjatë se shumica e supernovave të cilat zakonisht janë qartë të dukshme për disa muaj. Një teori thotë se shpërthimi ndodh kur një vrimë e zezë “gëlltit” një re të madhe gazi. Blici në qiell u zbulua dhe u regjistrua për herë të parë automatikisht në vitin 2020 në objektin kalimtar Zwicky në Kaliforni, por vetëm një vit më vonë u vu re nga astronomët duke shqyrtuar të dhënat.

Astronomët e quajtën ngjarjen AT2021lwx, por në atë kohë ajo nuk binte në sy sepse nuk kishte asnjë tregues se sa larg ishte, kështu që nuk ishte e mundur të llogaritet shkëlqimi i saj.

Megjithatë, një ekip i udhëhequr nga Dr Philip Wiseman nga Universiteti i Southampton vitin e kaluar analizoi dritën e përmendur dhe llogariti se ajo ishte tetë miliardë vite dritë larg.

Astronomët u mahnitën plotësisht dhe nuk mund të përcaktonin se çfarë mund të shkaktonte kaq shumë dritë. Nuk kishte asgjë në literaturën shkencore për të lidhur ngjarjen, diçka kaq të ndritshme dhe kaq të gjatë.

“Shumica e supernovave dhe shqetësimeve të baticës zgjasin vetëm disa muaj para se të shuhen. “Diçka kaq e ndritshme gjatë një periudhe prej më shumë se dy vjetësh u bë menjëherë shumë e pazakontë,” tha Weisman.

Teoria e tij është se shpërthimi ishte rezultat i një reje të madhe gazi, ndoshta mijëra herë më e madhe se Dielli ynë, duke u gëlltitur nga një vrimë e zezë supermasive. Kjo do të dërgojë valë tronditëse nëpër univers dhe do të lërë një re të tejnxehur mbeturinash rreth vrimës së zezë si një unazë gjigante donuti.

Të gjitha galaktikat besohet se kanë vrima të zeza supermasive në zemrën e tyre dhe Weissman beson se shpërthime të tilla të fuqishme mund të luajnë një rol të rëndësishëm në atë që ai e përshkruan si “skulpturë” e qendrave të galaktikave.

“Ndoshta këto ngjarje, edhe pse jashtëzakonisht të rralla, janë aq energjike sa janë procese kyçe për ndryshimin e qendrave të galaktikave me kalimin e kohës”, tha ai.

Kërkimi për më shumë shpërthime të tilla të mëdha tani është duke u zhvilluar.

“Nuk kemi parë kurrë diçka të tillë më parë, dhe sigurisht jo në këtë shkallë. Do të habitesha nëse ky është i vetmi objekt i tillë në univers”, tha Dr Robert Massey, Zëvendës Shefi Ekzekutiv i Shoqërisë Mbretërore Astronomike.

Dr. Weissman shpreson të zbulojë më shumë ngjarje të ngjashme me sistemet e reja të teleskopit që do të bëhen të disponueshme në vitet e ardhshme.

Ekipi tani dëshiron të mbledhë sa më shumë të dhëna të jetë e mundur për shpërthimin duke vëzhguar objektin në gjatësi vale të ndryshme, duke përfshirë rrezet X, të cilat mund të zbulojnë temperaturën e objektit dhe proceset që mund të ndodhin në sipërfaqe. Ata gjithashtu do të ekzekutojnë simulime kompjuterike të avancuara për të testuar nëse përputhen me teorinë e tyre për shkakun e shpërthimit.

Vitin e kaluar, astronomët zbuluan shpërthimin më të ndritshëm të regjistruar ndonjëherë, një shpërthim të rrezeve gama të njohur si GRB 221009A që zgjati pak më shumë se dhjetë orë. Megjithëse ishte më i ndritshëm se AT2021lwx, ai zgjati vetëm një pjesë të kohës, që do të thotë se fuqia shpërthyese e shpërthimit të AT2021lwx ishte shumë më e madhe.

.

Të Ngjajshme

Për shkak të problemeve teknike, Boeing ka vonuar fluturimin e parë me njerëz të Starliner

Escobar: Kurti të largojë policinë nga veriu! Urgjentisht të nis puna për Asociacionin

Një ari ka hyrë në furrë, ka trembur punonjësit dhe ka ngrënë 60 ëmbëlsira

Leave a Comment