October 1, 2023
Portali Shprehja

BE organizon pastrimin e plazhit të Liqenit të Prespës

Zëvendës shefi i Delegacionit të Bashkimit Evropian, Ben Nupnau dhe kryetari i Komunës së Resnjës, Jovan Tozievskina, do të fillojnë sot aksionin e parë “EUBeachCleanup” në liqenin e Prespës, aksion i organizuar në Maqedoninë e Veriut.

Aksioni i pastrimit është një iniciativë e përvjetshme globale dhe këtë vit do të organizohet në plazhin e Slivnicës përmes rrjetit të ambasadorëve të rinj evropianë “We Balkans” të financuar nga BE-ja.

“Këtë vit bregun e Liqenit të Prespës do ta pastrojnë 20 ambasadorë të rinj evropianë nga Ballkani Perëndimor, të cilët do t’i bashkohen bashkëmoshatarëve të tyre maqedonas për të pastruar plazhin e Slivnicës. Ky është viti i tretë që ambasadorë të rinj evropianë nga rajoni do të marrin pjesë në veprimtarinë e organizuar përmes projektit “We Balkans” të financuar nga BE-ja. Ky aktivitet komunitar, i mbështetur nga Delegacioni i Bashkimit Evropian, Jurop Haus, si dhe komuna e Resnjës do të inkurajojë njerëzit që të pastrojnë plazhet e Liqenit të Prespës nga mbeturinat që i shqetësojnë”, thuhet në njoftimin e Delegacionit të BE-së në Shkup.

Nisma e BE-së për pastrimin e plazhit zhvillohet globalisht çdo 3 javë nga shtatori. “EUBeachCleanup” është një fushatë e organizuar nga Komisioni Evropian me EEAS dhe Kombet e Bashkuara. Ai zhvillohet në të gjitha llojet e vijave bregdetare, me qëllimin përfundimtar të ndërgjegjësimit për sfidat e mbeturinave detare dhe mbetjeve plastike.

Vlerësohet se deri në vitin 2040, sasia e mbetjeve plastike në oqeane do të arrijë në 37 milionë tonë në vit. Ndotja nga plastika, sipas deklaratës së Delegacionit të Bashkimit Evropian në Shkup, është problem i madh në ditët e sotme, prandaj edhe veprimet e vogla mund të bëjnë ndryshim të madh. Çdo shishe, çdo kashtë, çdo mbetje që pastrohet mund të kontribuojë në një planet më të pastër dhe më të shëndetshëm.

Të Ngjajshme

Osmani për sulmin në Turqi: Solidaritet i plotë me Erdoganin

Mbyllen edhe 10 markete që nuk kanë zbritur çmimet!

admin

AUV: Ushqimi që importohet në RMV – i sigurtë!

admin

Leave a Comment