September 22, 2023
Portali Shprehja

Çfarë dimë deri tani për fisin më të izoluar në botë?

Në nëntor 2018, John Allen Chau, një amerikan, u vra nga anëtarë të fisit Sentinel. Dy peshkatarë indianë, të cilët ankoruan varkën e tyre pranë Sentinelit të Veriut në vitin 2006 për të fjetur pas gjuetisë pa leje në ujërat përreth ishullit, u vranë kur varka e tyre u përmbys dhe u nis.

Sentinelët janë fisi më i izoluar në botë. Ata jetojnë në ishullin e tyre të vogël të pyllëzuar, Sentinelin e Veriut, i cili është sa përmasat e Manhatanit. Për shekuj me radhë, ata i rezistuan çdo kontakti me të huajt dhe sulmuan këdo që u afrohej. Edhe pse ishulli i tyre de jure është nën Indi, indianët kurrë nuk kishin kontroll mbi të.

Fisi e ka bërë të qartë se nuk duan kontakte. Është një zgjedhje e mençur. Fiset fqinje u zhdukën pasi britanikët kolonizuan ishujt e tyre dhe u sollën atyre sëmundje të zakonshme si gripi ose fruthi, të cilat shkatërruan popullsinë e tyre sepse nuk kishin imunitet ndaj tyre.

Pjesa më e madhe e njohurive të Sentinelëve mblidhet duke vëzhguar varkat e ankoruara në një distancë më të madhe se sa larg mund të gjuajnë shigjetën. Kishte gjithashtu disa periudha të shkurtra kur Sentinels lejuan autoritetet të afroheshin mjaftueshëm për të dorëzuar arrën e kokosit. Nuk dihet si e quajnë veten.

Sentinelianët gjuajnë, mbledhin fruta në pyje dhe peshkojnë në ujërat bregdetare. Ndryshe nga fisi fqinj Jarava, ata bëjnë varka – kano shumë të ngushta me një bazë, të cilat përshkruhen si “shumë të ngushta për të qëndruar në dy këmbë”. Mund të përdoret vetëm në ujë të cekët.

Sentinelët mendohet se jetojnë në tre grupe të vogla. Ata kanë dy lloje të ndryshme shtëpish; vilë të mëdha të përbashkëta me disa oxhaqe për familjet e mëdha, dhe disa strehëza të përkohshme, pa mure, ndonjëherë që shihen në plazh, me hapësirë ​​për një familje.

Gratë mbajnë rripa rreth belit, qafës dhe kokës. Burrat gjithashtu mbajnë gjerdan, shirita dhe rripa, por më të trashë se gratë. Burrat gjithashtu mbajnë shtiza, harqe dhe shigjeta.

Edhe pse mediat zakonisht i përshkruajnë si të epokës së gurit, kjo nuk është e qartë. Nuk ka asnjë arsye për të besuar se Sentinels jetuan në të njëjtën mënyrë për dhjetëra mijëra vjet. Mënyra e tyre e jetesës ka ndryshuar dhe është përshtatur shumë herë, ashtu si kombet e tjera. Për shembull, ata përdorin metalin që gjetën pas një mbytjeje anijeje në shkëmbinj nënujorë të ishullit. Ndër të tjera, hekuri mprehet dhe përdoret për majë shigjetash.

Si përfundim, bazuar në atë që mund të shihet nga larg, banorët e ishullit të Sentinelit të Veriut janë padyshim jashtëzakonisht të shëndetshëm dhe të avancuar, në kontrast të plotë me fiset e tjera të mëdha Andaman, të cilave britanikët kërkuan të sillnin “civilizimin”. Njerëzit që shihen në brigjet e North Sentinel duken krenarë, të fortë dhe të shëndetshëm. Në çdo kohë, vëzhguesit mund të vëzhgonin shumë fëmijë dhe gra shtatzëna.

Ata tërhoqën vëmendjen ndërkombëtare pas cunamit aziatik në vitin 2004, kur një anëtar i fisit u fotografua duke hedhur shigjeta drejt një helikopteri në plazh vetëm për të parë nëse banorët ishin mirë.

Në interes të shkencës

Në fund të viteve 1800, M.V. Portman, “Oficeri Andaman” britanik, lundroi në ishullin e Sentinelit të Veriut me një ekip të madh, duke shpresuar të vinte në kontakt me Sentinelët. Në bord kishte pjesëtarë të fisit Andaman, të cilët tashmë kishin kontaktuar me britanikët, si dhe oficerë dhe të dënuar.

Ata gjetën fshatra dhe shtigje të braktisura së fundmi, por Sentinelët nuk gjendeshin askund. Disa ditë më vonë, ata takuan një çift të moshuar dhe disa fëmijë, të cilët, në interes të shkencës, u dërguan në Port Blair, kryeqyteti i ishujve Sentinel. Siç pritej, të gjithë së shpejti u sëmurën dhe të rriturit vdiqën. Fëmijët u kthyen në ishullin e tyre me dhurata të shumta.

Nuk dihet se sa Sentinelë u sëmurën me këtë “shkencë”. Supozohet se fëmijët transmetuan sëmundje të reja dhe se pasojat ishin shkatërruese. Edhe pse vetëm një hamendje, shkencëtarët e sotëm shpjegojnë rezistencën dhe armiqësinë e madhe të Sentinelëve ndaj të huajve.

Vizitë me dhurata

Gjatë viteve 1970, autoritetet indiane udhëtonin herë pas here në Sentinelin e Veriut në një përpjekje për të bërë miq me fisin. Në një nga këto udhëtime, dy derra dhe një kukull mbetën në plazh. Sentinelët vranë dhe varrosën derrat, së bashku me kukullën.

Misionet e dhënies së dhuratave pushuan në 1996. Shumë zyrtarë kanë filluar të vënë në pikëpyetje mençurinë e përpjekjes për të arritur tek njerëzit që janë të shëndetshëm dhe të kënaqur dhe që kanë përparuar vetë – ndoshta – për 55,000 vjet. Kontakti miqësor pati vetëm një efekt zhgënjyes në fiset e mëdha Andaman. Kontakti i vazhdueshëm me Sentinelët me siguri do të kishte pasoja tragjike.

Pas cunamit të vitit 2004, zyrtarët vizituan dy herë ishullin për të kontrolluar nga distanca nëse fisi ishte i shëndetshëm. Më pas ata deklaruan se nuk do të kishte më përpjekje për të hyrë në kontakt me Sentinels.

Izolimi i tyre ekstrem i bën ata shumë të prekshëm ndaj sëmundjeve ndaj të cilave nuk kanë imunitet, që do të thotë se kontakti me siguri do të kishte pasoja tragjike për ta.

Inspektimet periodike, nga varkat e ankoruara në një distancë të sigurt nga bregu, kryhen për të kontrolluar nëse Sentinels janë të shëndetshëm dhe nuk kanë vendosur të kërkojnë kontakt.

.

Të Ngjajshme

Shtetas serbë të dyshuar për hapjen e tunelit në gjykatën malazeze

Kjo është arsyeja e mahnitshme pse duhet t’i lani flokët me kafe

Punëtorët e Apple në Francë nisin grevën për kushtet e punës në ditën e prezantimit të iPhone 15

Leave a Comment