May 21, 2022
Portali Shprehja

Çfarë është ftohja e verës dhe si ta dallojmë nga alergjitë?

Një ftohje verore është thjesht një ftohje e zakonshme që kapni gjatë ditëve të ngrohta. Disa njerëz mund të mendojnë se mund të ftohesh vetëm gjatë dimrit. Të tjerë gjithashtu mund të ngatërrojnë një ftohje verore me çështje të tjera, të tilla si alergjitë. Ndryshe nga besimi popullor, nuk duhet të jetë ftohtë jashtë për të ftohur.

Tact Watches

Mund të jetë e vështirë të dallosh nëse keni një ftohje të zakonshme apo alergji verore. Sidoqoftë, nëse i dini ndryshimet kryesore midis të dyve, mund të jetë e lehtë të tregosh njërën nga tjetra:

Ftohjet dhe alergjitë ndajnë tiparet e teshtitjes, rrjedhjes së hundës, kongjestionit dhe kruarjes ose dhimbjes së fytit. Por ftohja do të përfshijë edhe simptoma të tjera si kollë, djersitje dhe ethe.

A u zhdukën simptomat tuaja pas një deri në dy javë? Nëse po, me siguri keni pasur një ftohje verore që ka mbaruar. Nëse simptomat vazhdojnë më shumë se dy javë dhe nuk largohen, atëherë me siguri keni të bëni me alergji.

Po kështu, nëse simptomat tuaja ndryshojnë në ashpërsi – fillojnë të lehta, përkeqësohen dhe më pas kthehen në të buta (ose zhduken fare) – keni të bëni me një ftohje. Alergjitë priren të jenë të qëndrueshme dhe të vazhdueshme.

Me ftohjet, zakonisht do të përjetoni fillimin e çdo simptome individuale në kohë të veçanta. Me alergji, të gjitha ato do të shfaqen menjëherë.

Nëse udhëtoni nga një lloj rajoni në tjetrin dhe simptomat përmirësohen (ose përkeqësohen), ka më shumë gjasa që të keni alergji. Ky është veçanërisht rasti nëse udhëtoni nga një vend në tjetrin me bimë pjalmuese shumë të ndryshme dhe alergjenë të mundshëm.

Shkarkimi i hundës do të jetë i ndryshëm

Meqenëse ftohjet janë infeksione, mukoza pas fryrjes së hundës do të jetë e trashë dhe e gjelbër ose e verdhë. Me alergji, mukoza do të jetë e tejdukshme dhe zakonisht më e hollë në konsistencë.

Një i ftohtë në verë do të zgjasë për aq kohë sa çdo i ftohtë në dimër. Mesatarisht, një ftohje zgjat rreth 10 ditë në total, me simptoma që përmirësohen në mënyrë drastike rreth ditës së shtatë.

Fëmijët priren ta zgjidhin ftohjen shumë më shpejt se të rriturit, zakonisht në më pak se një javë. Disa të rritur, nga ana tjetër, mund të përballen me ftohjet deri në dy javë. Kjo varet nga mosha, shëndeti, gjenetika dhe faktorë të tjerë.

Sa më shumë të kujdeseni për veten dhe të përdorni ilaçe për kujdesin ndaj të ftohtit, aq më shpejt do të ketë të ngjarë të pastrohet ftohja juaj. Shkoni te mjeku nëse ftohja juaj zgjat më shumë se dy javë.

Nuk ka asnjë mënyrë për të parandaluar plotësisht veten nga ftohja, qoftë në verë apo në dimër. Por ka mënyra se si mund të zvogëloni mundësinë tuaj për të marrë një të tillë.

Kujdesuni për sistemin tuaj imunitar. Ka shumë mënyra për ta bërë këtë: ngrënia e ushqimeve me vlera ushqyese, shmangia e stresit të tepërt dhe marrja e suplementeve që përmbajnë ilaçe natyrale që forcojnë imunitetin.

Flini shumë. Gjumi i mjaftueshëm është thelbësor për të rivendosur sistemin imunitar çdo ditë në mënyrë që ai të funksionojë siç duhet.

Lani duart. Sigurohuni që të lani duart, veçanërisht në tualetet e hapësirave publike dhe zonave ku mund të mbizotërojnë patogjenët.

Shmangni ata që kanë të ftohtë. Nëse e dini se dikush ka të ftohtë, shmangni bashkëveprimin me të. Nëse i afroheni ose i prekni, sigurohuni që të laheni shpejt më pas.

.

Të Ngjajshme

Pa rishikimin e buxhetit nuk ka masa

Rusia mund të marrë 100 miliardë dollarë nga BE-ja për gazin në vitin 2022

Rita Ora me të dashurin marrin gjithë vëmendjen në shfaqjen e modës ‘Dior Men’s SS/23’

Leave a Comment