August 11, 2022
Portali Shprehja

Çfarë është Viti i Ri Islamik dhe cilët janë kalendarët e ndryshëm në mbarë botën?

Dita e 30 korrikut këtë vit shënonte edhe një festë islame – hixhrin – ose e Vitin e Ri që shënonte fillimin e vitit 1444.

Kalendari Hixhri, i cili vjen nga fjala arabe “hixhra”, është emëruar për shkak të migrimit të Profetit Muhamed nga Meka në Medine më shumë se 1400 vjet më parë.

Muajt e kalendarit të 12 Hixhrit përcaktohen nga shikimi i hënës së re. Muaji i parë është Muharrem dhe i fundit Dhul-Hixhe.

Sipas Al Jazeera, kalendari Hixhri përdoret për të shënuar data të rëndësishme për myslimanët si fillimi i muajit të agjërimit të Ramazanit, Fitër Bajrami në fund të tij dhe fillimi i pelegrinazhit të Haxhit dhe Kurban Bajramit.

Sa vjeç jeni sipas kalendarit Hixhri?

Një muaj hixhri alternohet nga 29 deri në 30 ditë.

Kjo e bën një vit hixhri rreth 11 ditë më të shkurtër se ai gregorian, me një vit që vjen në 354-355 ditë.

Pra, mosha juaj Hixhri mund të jetë e ndryshme nga mosha juaj Gregoriane.

Ja se si ta llogaritni atë:

Nëse jeni më i ri se 16 vjeç: mosha juaj hixhri është e njëjtë me moshën tuaj sipas kalendarit Gregorian;

Nëse jeni midis 16 dhe 48: Shtoni një vit në moshën tuaj aktuale sipas atij Gregorian;

Ndërsa nëse jeni midis 49 dhe 81: Shtoni dy vjet në moshën tuaj;

Ndërkohë që nëse jeni më i vjetër se 81 vjeç: Shtoni tre vjet në moshën tuaj.

Kalendarët e tjerë nëpër botë

Shumë fe dhe kultura përdorin kalendarë të ndryshëm nga ai gregorian – i cili është kalendari më i përdorur sot.

Kalendari Gregorian u prezantua në tetor të vitit 1582 nga Papa Gregori XIII si një modifikim i kalendarit Julian, i quajtur sipas Jul Cezarit, udhëheqësit të Romës së lashtë.

Kalendarët Gregorian dhe Julian janë të dy kalendarët diellorë 12-mujor bazuar në kohën që i duhet Tokës për të kryer një rrotullim rreth Diellit – pak më shumë se 365 ditë.

Llojet e tjera të kalendarëve përfshijnë kalendarët hënor, hënor dhe fiks.

Një vit hënor është 12 muaj hënor, secili duke matur kohën që i duhet hënës për të kaluar nëpër fazat e saj, domethënë hëna e re, gjysmëhëna dhe hëna e plotë.

Një muaj hënor është rreth 29.5 ditë i gjatë dhe një vit hënor është afërsisht 354 ditë. Kjo do të thotë se çdo 33 vjet, ka një “vonesë” prej një viti midis kalendarit diellor dhe hënor.

Një vit hënor përfshin karakteristikat hënore dhe diellore, ku viti ndahet sipas fazave të hënës, por i përshtatur për të korreluar me gjatësinë e ciklit diellor. Kalendarët lunisolar përfshijnë kalendarët budist, kinez, hindu, hebre, korean dhe tibetian.

Festimet e tjera të Vitit të Ri këtë vit:

Datat e mëposhtme janë disa “vite të reja” nga fe dhe kultura të ndryshme në vitin 2022.

Viti i Ri Gregorian – Kalendari Gregorian fillon më 1 janar të çdo viti dhe aktualisht është në vitin 2022.

Viti i Ri Hënor – I njohur gjithashtu si Viti i Ri Kinez. Ky kalendar përdor një sistem hënor diellor. Viti i ri shënohet më 22 janar dhe Kina feston zakonisht për 15 ditë.

Viti i Ri Sikh – Kalendari Nanakshahi e merr emrin nga themeluesi i Sikhizmit, Guru Nanak. Viti i ri shënohet më 14 mars.

.

Të Ngjajshme

Gjobiten 187 shoferë në Shkup, 69 për vozitje të shpejtë

Në Tabanoc dhe Bogorodicë për dalje nga vendi pritet rreth 30 minuta

Karantinë dhe izolim, KSI me rekomandime për rastet me linë e majmunit në Maqedoni

admin

Leave a Comment