December 5, 2022
Portali Shprehja

Çfarë zbulojnë pikturat e shpellave prehistorike për jetën e hershme të njeriut

Çfarë na thotë arti më i vjetër i njohur në botë për njerëzit që e krijuan atë? Imazhet e pikturuara, të vizatuara ose të gdhendura në shkëmbinj dhe mure shpellash – të cilat janë gjetur në të gjithë globin – pasqyrojnë një nga format më të hershme të komunikimit të njerëzve, me lidhje të mundshme me zhvillimin e gjuhës. Imazhet më të hershme të njohura shpesh duken abstrakte dhe mund të kenë qenë simbolike, ndërsa ato të mëvonshme përshkruanin kafshë, njerëz dhe figura hibride që ndoshta mbanin një lloj rëndësie shpirtërore.

Arti më i vjetër prehistorik i njohur nuk u krijua në një shpellë. Vizatuar në një faqe shkëmbi në Afrikën e Jugut 73,000 vjet më parë, ajo i paraprin çdo arti të njohur shpellor. Megjithatë, vetë shpellat ndihmojnë në mbrojtjen dhe ruajtjen e artit në muret e tyre, duke i bërë ato të dhëna të pasura historike për t’i studiuar arkeologët. Dhe për shkak se njerëzit i shtuan artit të shpellave me kalimin e kohës, shumë prej tyre kanë shtresa – që përshkruajnë një evolucion në shprehjen artistike.

Në vitin 2018, hulumtimi njoftoi zbulimin e pikturave më të vjetra të shpellave të njohura, të bëra nga Neandertalët të paktën 64,000 vjet më parë, në shpellat spanjolle të La Pasiega, Maltravieso dhe Ardales. Ashtu si disa arte të tjera të hershme shpellore, ai ishte abstrakt. Arkeologët që studiojnë këto shpella kanë zbuluar vizatime me vija të ngjashme me shkallët, shabllone dore dhe një strukturë stalagmiti të zbukuruar me okër.

Vetë shenjat janë gjithashtu interesante sepse ato demonstrojnë të menduarit simbolik. “Rëndësia e pikturës është se nuk është e rëndësishme se Neandertalët mund të pikturonin, është fakti që ata po angazhoheshin në simbolikë,” thotë Pike. “Dhe kjo ndoshta lidhet me aftësinë për të pasur gjuhë.”/history

.

Të Ngjajshme

Mbyllen 15 minutat e para të shtesave, mbetet 1-1 rezultati mes Japonisë dhe Kroacisë

Si t’i heqim njollat ​​e yndyrshme nga rrobat

Gjermania do të ketë më shumë pleq në vitin 2070

Leave a Comment