October 2, 2022
Portali Shprehja

Cilat janë pikëpamjet e mbretit Charles III për Islamin?

Interesi për monarkun e ri të Britanisë, Mbretin Charles III, është rritur që kur ai u ngjit në fron të shtunën pas vdekjes së nënës së tij, Mbretëreshës Elizabeth II.

Ndërsa 73-vjeçari ka qenë në sy të publikut për dekada, shumica e vëmendjes që e rrethon është fokusuar kryesisht në martesën e tij të dënuar me princeshën e ndjerë Diana.

Megjithatë, monarku i ri britanik ka tërhequr gjithashtu vëmendjen për pikëpamjet e tij për një sërë çështjesh kulturore dhe sociale, duke përfshirë ndryshimet klimatike, politikën dhe fenë.

Për Islamin, Charles ka shprehur mendimet e tij në disa raste dhe ka folur hapur për respektin e tij për të.

Shkrimtari Robert Jobson, në librin e tij “Charles at 70: Thoughts, Hopes and Dreams”, vuri në dukje se monarku studion librin e shenjtë të Islamit, Kuranin, dhe nënshkruan letra për udhëheqësit myslimanë në gjuhën arabe.

Këto janë disa nga mendimet e tij për Islamin dhe muslimanët bazuar në problemet në botë.

Mbrojtjen e mjedisit

Për dekada, Charles ka qenë një avokat i hapur i çështjeve mjedisore, duke u kërkuar liderëve botërorë të kërkojnë zgjidhje të menjëhershme dhe afatgjata për ndryshimin e klimës.

Në një fjalim në Qendrën e Oksfordit për Studime Islame në vitin 2010, Charles tha, bazuar në njohuritë e tij për Islamin dhe Kuranin, se “ka kufizime për pasurinë e natyrës”.

“Këto nuk janë kufij arbitrar, ata janë kufij të imponuar nga Zoti dhe, si të tillë, nëse kuptimi im i Kuranit është i saktë, muslimanët urdhërohen të mos i kalojnë ato,” tha Charles, një anëtar i Kishës së Anglisë.

Për më tepër, në të njëjtin fjalim, ai shtoi: “Ne e ndajmë këtë planet me krijesa të tjera për një arsye shumë të mirë – dhe kjo është se ne nuk mund të ekzistojmë vetëm pa rrjetën e ndërlikuar të ekuilibruar të jetës rreth nesh. Islami gjithmonë e ka mësuar këtë dhe të injorosh këtë mësim është të shkelësh kontratën tonë me krijimin.”

Karikaturat daneze
Gjatë një vizite në Universitetin Al-Az’har në Kajro në vitin 2006, Charles kritikoi botimin e karikaturave në Danimarkë që talleshin me Profetin Muhamed, duke u bërë thirrje të gjithëve të respektojnë besimet e të tjerëve.

“Shenja e vërtetë e një shoqërie të qytetëruar është respekti që u jep pakicave dhe të huajve… Përplasjet e tmerrshme dhe zemërimi i kohëve të fundit mbi karikaturat daneze tregojnë rrezikun që vjen nga dështimi ynë për të dëgjuar dhe respektuar atë që është e çmuar dhe e shenjtë për të tjerët“, tha ai.

Karikaturat çuan në një debat rreth urrejtjes anti-myslimane dhe kufijve të fjalës së lirë në Perëndim.

Ramazani

Të Ngjajshme

Zgjedhjet në Bosnjë-Hercegovinë, shteti që s’po del nga brishtësia!

admin

Grabitësit terrorizojnë familjen në Klos, marrin mijëra euro

admin

Sarrazin: Nuk do pranojmë një Republika Srpska në Kosovë

admin

Leave a Comment