December 5, 2022
Portali Shprehja

Cilat vende konsumojnë më shumë dhe cilat më pak alkool? Shikoni ku është Maqedonia e Veriut?

Shumë vende kanë një traditë të pirjes së alkoolit, qoftë një gotë verë me drekë, një aperitiv para darkës, birrë në Oktoberfest, raki me një meze, alkooli është po aq pjesë e kulturës në mbarë botën sa edhe kuzhina, muzika apo veshja.

Konsumi i alkoolit në çdo vend ndryshon shumë dhe ndikohet nga ligjet, kultura dhe karakteristika të tjera të secilit vend. Organizata Botërore e Shëndetësisë regjistroi konsumin e alkoolit në çdo vend në litra alkool të pastër për të gjitha birrat, verërat, pijet alkoolike dhe pijet e tjera alkoolike.

Është regjistruar konsumi mesatar për personat mbi 15 vjeç. Konsumi mesatar botëror ishte 6.18 litra, me një përqendrim veçanërisht të lartë të konsumatorëve më të lartë në Evropë, raportoi rishikimi i popullsisë botërore.

Për të shpjeguar ndryshimet në përmbajtjen e alkoolit të pijeve të ndryshme (p.sh. verë ose birrë), vlerat shprehen në litra alkool të pastër në vit.

 

 

 

Këtu janë 10 vendet me konsumin më të lartë të alkoolit (në litra alkool të pastër për frymë):

Letonia – 13.19

Moldavia – 12.85

Gjermani – 12.79

Lituania – 12.78

Irlanda- 12.75

Spanja – 12.67

Uganda – 12.48

Bullgaria – 12.46

Luksemburg – 12.45

Rumania – 12.34

Duke marrë parasysh të dhënat e ofruara nga Our World in Data, mund të thuhet me siguri se vendet evropiane tradicionalisht konsumojnë një sasi më të madhe alkooli për person.

Të dhënat për Maqedoninë janë 6,43 litra për frymë në vit, që do të ishte diku në mes të shkallës botërore.

Sipas këtyre statistikave, meshkujt në vendin tonë pinë 4.2 herë më shumë se femrat, më saktë në raportin 10.36 : 2.54.

Në shumicën e vendeve, burrat pinë mesatarisht të paktën tre herë më shumë alkool sesa gratë. Për shembull, mesatarja e kombinuar në Republikën Çeke është 14.6 litra, por mesatarja gjinore është 6.9 litra për gratë dhe 22.0 litra për burrat (të dyja të larta globalisht).

Në disa vende, ndryshimi është edhe më i madh. Në Turkmenistan, për shembull, burrat pinë 5,26 litra në vit, më shumë se pesë herë më shumë se gratë (1,03 litra në vit).

Shifra të tjera tregojnë se Afrika e Veriut dhe Lindja e Mesme tregojnë nivele relativisht të ulëta të alkoolit.

 

 

 

Ja si duken 10 vendet me konsumin më të ulët të alkoolit:

Somali, Bangladesh, Kuvajt, Mauritania, Arabia Saudite – 0.00

Afganistan – 0,013

Libi – 0,027

Jemeni – 0,034

Egjipt – 0,14

Siria – 0,19

Butani – 0,21

Indonezia – 0,22

Pakistani – 0,31

Xhibuti – 0,36

Në vende të ndryshme të botës, alkooli ka një kuptim dhe pozicion të ndryshëm në shoqëri; në thelb, është më e zakonshme që njerëzit të pinë rregullisht në disa vende sesa në të tjera.

Alkooli rregullohet me ligje që caktojnë një moshë minimale për pirjen e alkoolit (zakonisht 18 ose 21 vjeç, por ndryshon sipas vendit), kufizojnë mbajtjen e alkoolit në vende publike, kërkojnë leje për pije alkoolike për restorante dhe dyqane dhe ndalojnë drejtimin e automjetit nën ndikim. (ngarje në gjendje të dehur).

.

Të Ngjajshme

Trajneri i Zvicrës zbulon planin për ta ndalur Ronaldon

Pretendon se e kanë rrëmbyer alienët 60 herë, thotë se ka video dëshmi

Kroacia fiton dramën me penallti dhe kalon në çerekfinale

Leave a Comment