October 1, 2023
Portali Shprehja

Dita kur Shqipëria kërkonte të bëhej pjesë e OSBE-së

Shqipëria më 15 shtator të vitit 1990, kërkon anëtarësim të plotë në Konferencën për Sigurim e Bashkëpunim në Evropë, KSBE, sot OSBE.

Në gusht 1975, 35 vende evropiane, përfshirë Kanadanë e SHBA-në, u mblodhën në Helsinki të Finlandës, me synimin për të zbutur tensionet Lindje – Perëndim. Në përfundim, pas disa ditë debatesh, pjesëmarrësit nënshkruan atë që njihet si Deklarata e Helsinkit.

Pikërisht mbi këtë dokument Shqipëria nuk pranoi të vinte firmën, ku një nga pikat kryesore të Deklaratës së Helsinkit është “respektimi i të drejtave dhe lirive themelore të njeriut, duke përfshirë edhe lirinë e mendimit, ndërgjegjes, fesë ose besimit”.

Tiranës zyrtare do t’i duheshin plot 15 vjet për të kuptuar dhe pranuar domosdoshërinë e këtyre të drejtave.

.

Të Ngjajshme

Osmani për sulmin në Turqi: Solidaritet i plotë me Erdoganin

Mbyllen edhe 10 markete që nuk kanë zbritur çmimet!

admin

AUV: Ushqimi që importohet në RMV – i sigurtë!

admin

Leave a Comment