May 28, 2023
Portali Shprehja

Ekspertët: Shëndeti i babait është i rëndësishëm për shtatzëninë, ja çfarë duhet të keni parasysh

Kur flasim për shtatzëninë, rëndësi i kushtohet kryesisht grave pasi ato priren të mbajnë fetusin. Gjithmonë besohet se puna e babait bëhet vetëm me spermatozoide.

Por ky nocion është i gabuar. Ashtu si shëndeti i nënës, shëndeti i babait është i rëndësishëm për një shtatzëni të shëndetshme dhe rezultate pozitive, thotë Dr. Priya Deshpande, Konsulente për mjekësinë fetale të nënës, Spitali i Nënës, Kharghar.

Ajo shprehet: Gjatë shtatzënisë merret parasysh shëndeti i babait dhe nënës. Rezultati pozitiv i shtatzënisë bazohet në shëndetin e çiftit dhe jo vetëm të nënës. Edhe partneri mashkull është përgjegjës kur bëhet fjalë për shtatzëninë. Ushqimi i babait, duhanpirja etj., kontribuojnë në infertilitetin femëror, madje edhe në aborte. Kështu, studime të ndryshme vërtetojnë se shëndeti i mashkullit është gjithashtu një aspekt i rëndësishëm i shtatzënisë.

Shëndeti para konceptimit të një çifti

Shëndeti i nënës dhe babait mund të ndikojë në rritjen dhe zhvillimin e foshnjës. Periudha para konceptimit në çift është e rëndësishme pasi fiziologjia e dobët e nënës dhe babait, përbërja e trupit, metabolizmi dhe dieta mund të rrisin rrezikun e problemeve të ndryshme shëndetësore tek të porsalindurit. Shëndeti i keq i babait mund të shkaktojë më tej probleme tek të porsalindurit. Komorbiditeti atëror para konceptimit është i lidhur me rezultate negative tek foshnjat. Pra, shëndeti i të dy prindërve ka një rëndësi të barabartë.

Kontrolli prenatal para planifikimit të shtatzënisë

Do të jetë e domosdoshme që çifti të bëjë një kontroll përpara se të planifikojë shtatzëninë. Çifti duhet të jetë i vetëdijshëm për gjendjen e tyre shëndetësore. Ata duhet të marrin mjekim dhe çdo trajtim tjetër nëse diagnostikohen me ndonjë problem shëndetësor.

Praktika të shëndetshme që çiftet duhet të ndjekin

Çifti duhet të lërë duhanin, alkoolin dhe të heqë dorë nga drogat e paligjshme që mund të çojnë në komplikime gjatë shtatzënisë. Hani një dietë të ekuilibruar duke zgjedhur fruta të freskëta, perime, thjerrëza, drithëra dhe bishtajore. Thuaj JO ushqimeve të përpunuara dhe të konservuara. Mundohuni të ushtroheni në baza ditore pa dështuar dhe shkoni për kontrolle dhe ndjekje të rregullta me mjekun.

Ndiqni udhëzimet e mjekut

Një çift nuk duhet të neglizhojë shëndetin e tyre pasi duke e bërë këtë nga ana tjetër mund të ndikojë në mirëqenien e foshnjës. Është më mirë t’i përmbahen udhëzimeve të dhëna vetëm nga mjeku.


Top Channel

Të Ngjajshme

Keni dhimbje shpine? Mbi 800 milionë njerëz do të jetojnë me dhimbje të shpinës në vitin 2050

admin

Dëshironi të largoni mërzitjen? Provoni këto ushqime

admin

Avokado jeshile apo të zeza? Cila rekomandohet më shumë

admin

Leave a Comment