December 5, 2022
Portali Shprehja

Fazat e evolucionit njerëzor

Më poshtë janë fazat e evolucionit njerëzor:

 

  1. Dryopithecus

Këta mendohet se janë paraardhësit e njeriut dhe majmunëve. Ata jetuan në Kinë, Afrikë, Evropë dhe Indi. Specia Dryopithecus i referohet majmunëve të drurit të lisit. Kur Dryopithecus ishte gjallë, ultësirat tropikale në të cilat ai banonte ishin të dendura me pyje, kështu që anëtarët e kësaj specie mund të kishin qenë kryesisht barngrënës.

 

  1. Ramapithecus

Mbetjet e tyre të para u zbuluan nga vargmalet Shivalik në Punjab dhe më vonë në Afrikë dhe Arabinë Saudite. Ata jetonin në kullota të hapura. Dy prova konfirmojnë statusin e tyre Hominid: Smalt i trashë i dhëmbëve, nofulla të forta dhe dhëmbë kafshues më të shkurtër. Përdorimi i duarve për ushqim dhe mbrojtje dhe ekstrapolimet e qëndrimit të drejtë.

 

  1. Australopiteku

Fosili i kësaj specie u zbulua për herë të parë në vitin 1924 në Afrikën e Jugut. Ata jetonin në tokë, përdornin gurët si armë dhe ecnin të ngritur. Ata ishin 4 metra të gjatë dhe peshonin 30-40 kg.

 

  1. Homo Erektus

Fosili i parë i Homo Erectus u gjet në Java në 1891. Këto u emëruan si Pithecanthropus Erectus. Këto konsideroheshin si lidhja që mungonte mes njeriut dhe majmunëve. Një tjetër zbulim i bërë në Kinë ishte njeriu i Pekinit. Ky ekzemplar kishte kapacitete të mëdha kraniale dhe besohet se ka jetuar në komunitete. Homo erektus përdorte mjete të përbëra nga kuarci. U zbuluan gjithashtu vegla të bëra me kocka dhe druri. Ka dëshmi të gjuetisë kolektive. Ka edhe dëshmi të përdorimit të zjarrit. Besohet se Homo Erectus banonte në shpella.

 

  1. Homo Sapiens Neandertalensis

Homo Erectus evoluoi në Homo Sapiens. Gjatë evolucionit, u identifikuan dy nën-lloje të Homo Sapiens – Homo sapien Neandertal dhe Homo sapiens sapiens. Kapaciteti kranial i Neandertalit u rrit nga 1200 në 1600 cc. U zbuluan edhe disa sëpata të vogla dore. Kjo specie hominidësh mund të gjuante kafshë të mëdhenj si mamuthët.

 

  1. Homo Sapiens Sapiens

Mbetjet e Homo Sapiens u zbuluan për herë të parë në Evropë dhe u emëruan Cro-Magnon. Në to, nofullat janë reduktuar mjaft, mjekra e njeriut modern u shfaq dhe kafka ishte e rrumbullakosur. Kapaciteti i tyre i kafkës ishte rreth 1350 cc. Ata mblidhnin ushqim përmes gjuetisë. Arti u shfaq për herë të parë gjatë kësaj kohe.

Kështu ndodhi evolucioni i njeriut.

 

.

Të Ngjajshme

Historia e evolucionit njerëzor filloi në Afrikë 7 milionë vjet më parë

Shpërthim i fuqishëm në një shkollë fillore në Greqi

Kovaçevski: Lufta kundër korrupsionit është në krye të agjendës

admin

Leave a Comment