February 1, 2023
Portali Shprehja

Finlandezët ishin të parët që bënë një bateri rëre që mund të zgjidhte një sfidë të madhe

Në Finlandë, për herë të parë në botë, u krijua një bateri rëre që mund të kontribuojë në zgjidhjen e një prej sfidave më të mëdha në burimet e rinovueshme të energjisë.

Kjo sfidë është se si të sigurohet një furnizim konstant me energji gjatë gjithë vitit. Siç raporton BBC, koncepti i baterisë është i thjeshtë – energjia elektrike e prodhuar nga burimet e rinovueshme të energjisë shndërrohet në nxehtësi, e cila drejtohet në një enë me 100 tonë rërë. Me këtë rast, rëra nxehet deri në 500 gradë Celsius.

Temperatura në rërë mund të mbahet me muaj të tërë, ndërsa në muajt e dimrit mund të përdoret për ngrohjen e ndërtesave të banimit dhe komercialeve. Për më tepër, kjo siguron nxehtësinë e nevojshme në disa procese të prodhimit.

Bota aktualisht mbështetet në lëndët djegëse fosile dhe shumica e baterive janë bërë nga litium, i cili është një burim i shtrenjtë dhe i pakët. Shfrytëzimi i tij sjell pasoja të rëndësishme negative për mjedisin.

Bateritë, të cilat janë prodhuar në Finlandë, mund të përmbajnë qindra metra kub rërë dhe mund të vendosen nën sipërfaqen e tokës. Por problemi është se ka gjithnjë e më pak rërë në botë. Nga ana tjetër, kompania Polar Night Energy si prodhuese e baterive pohon se mund të përdoret rërë me cilësi të ulët ose materiale të ngjashme me rërën.

.

Të Ngjajshme

Flori Mumajesi po i rikthehet muzikës, këtë e bën të ditur shoku i tij

Netanyahu: Prioritet i Izraelit, normalizimi i lidhjeve me vendet arabe përpara paqes me palestinezët

Boshkov: Infrastruktura e fqinjëve shumë më e mirë se e jona

Leave a Comment