January 31, 2023
Portali Shprehja

Gmail po bëhet më i sigurt: Google po teston end-to-end enkriptimin

Një nga shërbimet më të mëdha falas të e-mail-it do t’i lejojë përdoruesit e tij të korrespondojnë në mënyrë më të sigurt. Për të filluar, llogaritë e biznesit do të marrin mbrojtje nga kriptimi.

Email-i bazohet në standarde dhe protokolle jashtëzakonisht të vjetra dhe si i tillë është shumë i pasigurt.

Ofruesit e shërbimeve të njohura nuk ofrojnë enkriptimin e tij si parazgjedhje, posta elektronike dërgohet server-në-server në tekst të qartë ose mbrohet me enkriptim STARTTLS (dhe më pas ruhet në tekst të thjeshtë), por kriptimi i plotë nga fundi në fund është ende relativisht i rrallë .

Prandaj e-mail-i sot nuk konsiderohet si një mënyrë shumë e sigurt komunikimi, por Google njofton se do të bëjë një hap të madh në këtë drejtim.

Gmail, i cili ka gati dy miliardë përdorues, merr mbështetje për enkriptimin e plotë nga fundi në fund të zbatuar në anën e klientit. Aktualisht, ky opsion është në versionin beta dhe është i disponueshëm vetëm për përdoruesit që janë në paketën e Google Workspace (pra përdoruesit e biznesit dhe arsimor, ata që paguajnë për këto shërbime), shkruan Bug.hr.

Google thotë se kriptimi do të aplikohet në mesazhet e-mail në vetë shfletuesin, përpara se të dhënat të arrijnë në serverët e tyre, kështu që ata nuk do të jenë në gjendje të “shohin” çelësat e enkriptimit që mbrojnë të dhënat.

Ky opsion sigurie quhet enkriptim nga ana e klientit (CSE) dhe përdoruesit që duan ta përdorin atë do të duhet ta aktivizojnë manualisht në cilësimet e tyre për momentin. Përpara kësaj, ata do të duhet të regjistrohen për ta përdorur atë në versionin beta këtu . Aktualisht, mbështeten paketat Enterprise Plus, Education Plus dhe Education Standard.

Enkriptimi do të zbatohet më pas në të gjitha emailet e tyre, të dërguara brenda ose jashtë organizatës, por me kushtin që edhe dërguesi edhe marrësi të kenë të njëjtin funksion të aktivizuar (CSE). Kjo nënkupton që marrësi dhe dërguesi duhet të jenë në serverët e Google.

.

Të Ngjajshme

Pekini: Vala e koronavirusit po ulet, rreziku i transmetimit është i ulët

Taravari pret në takim Ambasadorin e ri të OSBE-së, Kilian Wahl

admin

Pas kësaj ore bëni mirë të mos pini kafe

Leave a Comment