January 30, 2023
Portali Shprehja

Historia e evolucionit njerëzor filloi në Afrikë 7 milionë vjet më parë

Rrugëtimi i njerëzimit ishte i gjatë dhe ne jemi ende duke eksploruar rrugët anësore. Filloi në Afrikë rreth 7 milionë vjet më parë kur prejardhja jonë u nda nga ajo e të afërmve tanë më të afërt të gjallë, shimpanzeve. Paraardhësit tanë ende u ngjanin majmunëve gati 4 milionë vjet më vonë. Këtu përfshihet Lucy, një paraardhës i njeriut 3.2 milionë vjeçar i zbuluar në Etiopi, nga një grup i quajtur australopitët. Në një farë mënyre, Lucy ishte shumë e ngjashme me majmunin: ajo kishte një tru me madhësi shimpanzeje dhe krahë të gjatë që sugjeronin se ajo kalonte shumë kohë në pemë. Por ajo gjithashtu eci me dy këmbë, si njerëzit modernë.

Homininët që jetonin në këtë kohë ndoshta bënin mjete të thjeshta guri, por paraardhësit tanë nuk filluan të dukeshin dhe të silleshin si ne deri rreth 1.9 milion vjet më parë me shfaqjen e species Homo. Fosilet Homo Erectus janë gjetur në Evropë dhe Azi, duke e shënuar atë si hominin e parë që ka dalë nga Afrika. Ai prodhoi mjete shumë më të sofistikuara se paraardhësit e tij dhe ndoshta ishte gjithashtu hominini i parë që kontrolloi zjarrin. Disa studiues besojnë se ajo shpiku gatimin, duke u siguruar atyre më shumë energji për të lejuar zhvillimin e trurit më të madh.

Megjithatë, anatomia e Homo Erectus sugjeron se ai ishte i paaftë për të folur. Ky talent ka shumë të ngjarë të ketë ardhur me Homo Heidelbergensis, i cili evoluoi nga Homo Erectus në Afrikë rreth 600,000 vjet më parë. Popullatat e Homo Heidelbergensis që jetojnë në Euroazi mendohet se kanë krijuar Neandertalët në perëndim dhe një grup enigmatik të quajtur Denisovans në lindje. Dhe  konsiderohej gjithashtu si paraardhësi ynë i drejtpërdrejtë. Megjithatë, provat e reja po e rishkruajnë plotësisht këtë pjesë të historisë njerëzore.

Deri kohët e fundit, paradigma jashtë Afrikës kishte Homo sapiens që evoluonte në Afrikën Lindore rreth 150,000 vjet më parë, duke u bërë të aftë për sjellje moderne rreth 60,000 vjet më parë, dhe më pas duke migruar masivisht për të kolonizuar të gjithë botën. Por analizat e reja të fosileve, mjeteve dhe ADN-së tregojnë një histori tjetër. Duket sikur specia jonë është shumë më e vjetër – të paktën 300,000 vjet – dhe ishte e sofistikuar në sjellje që në fillim. Ne kemi evoluar në Afrikë, por, në vend që të kemi origjinën në një rajon, ne dolëm nga popullsitë në të gjithë kontinentin në një proces të quajtur “multirajonalizëm afrikan”. Gjithçka, nga identiteti i paraardhësve tanë të fundit, kur speciet tona u larguan nga Afrika dhe çfarë ndodhi më pas, është për rishikim. Këto janë kohë interesante për të eksploruar historinë njerëzore – pa dyshim, do të ketë më shumë kthesa të komplotit që do të vijnë./newscientist/

.

Të Ngjajshme

Shkencëtarët bëjnë shpikjen gjeniale: Sekreti për shërimin e kancerit gjendet tek peshkaqenët

VMRO-DPMNE-së nuk i pëlqen hyrja e ASH-së në Qeveri

admin

Qeveria lavdërohet me kupon fiskal rus, Kovaçevski kërkon falje

Leave a Comment