June 7, 2023
Portali Shprehja

Infeksioni i traktit urinar: Si mund të ndikojë në shëndetin riprodhues të grave

Infeksioni i traktit urinar (UTI) është një infeksion bakterial që shkaktohet më shpesh nga bakteret mikroskopike E. coli (Escherichia coli).

Zhvillohet në traktin gastrointestinal dhe përhapet në traktin urinar, ku shkakton infeksione. Gratë priren të marrin UTI më shpesh për shkak të uretrës më të shkurtër se burrat, duke e bërë më të lehtë për bakteret të udhëtojnë në një distancë të shkurtër dhe të shkaktojnë infeksion.

Njerëzit e çdo moshe mund të zhvillojnë sëmundje të zakonshme si infeksionet e traktit urinar për shkak të faktorëve si rritja e tepërt e baktereve në trup, higjiena e dobët, kontakti i zgjatur me lagështinë, aktiviteti seksual dhe të tjera. Këto infeksione janë të lehta për t’u vetë-diagnostikuar për shkak të shqetësimit, kruajtjes dhe shkarkimit të pazakontë të lëngjeve që ato sjellin. UTI-të zakonisht shërohen brenda pak ditësh me trajtim dhe praktika të mira. Ashtu si çdo ndërlikim tjetër i vogël, nëse UTI-të ndodhin në mënyrë të përsëritur dhe kërkojnë më shumë kohë për t’u shëruar, atëherë është një shenjë e një sëmundjeje themelore.

Simptomat e infeksionit të traktit urinar

Një UTI mund të prekë pjesë të ndryshme të trupit, përkatësisht veshkat, fshikëzën dhe uretrën. Në varësi të rajonit, infeksioni mund të paraqesë simptoma të ndryshme dhe të ketë faktorë të ndryshëm rreziku. Komplikacioni i UTI bëhet më konfuz dhe kritik gjatë shtatzënisë dhe ka një ndikim të përgjithshëm në shëndetin riprodhues dhe seksual të gruas. Ja si ndikojnë ato:

Infeksione të përsëritura

Të kesh dy deri në tre UTI ose më shumë në një vit quhet UTI i përsëritur dhe kërkohet të trajtohet në kohën më të hershme të mundshme duke përdorur antibiotikë. Çdo infeksion i ri rrit gjasat e infeksioneve të ardhshme, edhe nëse trajtohen. Infeksionet e përsëritura e bëjnë të vështirë ruajtjen e standardeve higjienike, shkaktojnë dhimbje dhe djegie gjatë urinimit dhe krijojnë inflamacion.

Komplikimet në marrëdhënie

Edhe pse UTI nuk përhapet nëpërmjet aktivitetit seksual, mund të përkeqësohet në këto kushte. Marrëdhënia seksuale gjatë një infeksioni të traktit urinar është e dhimbshme dhe e dëmshme.

Vështirësi në konceptim

UTI çon në inflamacion dhe kruajtje në rajon që mund të komplikojë procesin e ovulacionit dhe të rrezikojë dhëmbëzat në tubat fallopiane.


Top Channel

Të Ngjajshme

Pesë përfitimet shëndetësore të ujit, sasia që duhet të pini në ditë

admin

Vetitë e rralla shëndetësore të boronicave shqiptare

admin

Prisni të sillni në jetë një djalë? Ju mund të jeni në rrezik më të lartë të diabetit gestacional

admin

Leave a Comment