June 5, 2023
Portali Shprehja

Inteligjenca artificiale mund të parashikojë kancerin e pankreasit 3 vjet përpara diagnozës

Një mjet i inteligjencës artificiale (AI) përdori të dhënat mjekësore për të identifikuar njerëzit me rrezikun më të lartë të kancerit të pankreasit deri në tre vjet përpara diagnozës në një studim të fundit.

Kur kanceri i pankreasit diagnostikohet herët, rreth 44 përqind e pacientëve mbijetojnë të paktën pesë vjet, por vetëm 12 përqind e rasteve diagnostikohen mjaft herët për atë rezultat. Kur kanceret e pankreasit të sapo diagnostikuar tashmë kanë metastazuar, më pak se 10 për qind e pacientëve janë ende gjallë pesë vjet më vonë, raporton Reuters.

Megjithëse ekzistojnë teste të lira për monitorimin e kancerit të gjirit, qafës së mitrës dhe prostatës, nuk ka mjete të tilla për zbulimin e hershëm të kancerit të pankreasit.

Pa një tregues të qartë se dikush është në rrezik të lartë për kancer pankreatik, mjekët nuk mund të urdhërojnë teste të shtrenjta si tomografia e kompjuterizuar (CT) ose imazhi i rezonancës magnetike (MRI) vetëm për shqyrtim, thanë studiuesit në raportin e tyre të botuar në Nature Medicine. (Nature . Mjekësi) .

Mjeti i tyre i ri i AI u zhvillua dhe u trajnua duke përdorur nëntë milionë të dhëna pacientësh nga Danimarka dhe SHBA. Ajo mësoi të identifikonte modelet që tregonin një rrezik në rritje të kancerit të pankreasit gjatë tre viteve të ardhshme bazuar në faktin nëse pacientët kishin kushte të caktuara që shfaqeshin në një sekuencë të caktuar me kalimin e kohës.

Këto kushte përfshijnë diabetin, verdhëzën, gurët e tëmthit, aneminë, kolesterolin e lartë, sëmundje të tjera të pankreasit, obezitetin, humbjen e peshës, sëmundjet inflamatore të zorrëve dhe kancerin e zorrës së trashë, raporton Nature Medicine .

“Kanceri zhvillohet gradualisht në trupin e njeriut, shpesh gjatë shumë viteve dhe mjaft ngadalë, derisa sëmundja të shfaqet”, tha Chris Sander, një studiues në studim dhe drejtues i një laboratori që punon në Departamentin e Biologjisë së Sistemeve të Harvardit.

Kanceri i pankreasit është një nga më vdekjeprurësit në botë dhe numri i tij parashikohet të rritet, thonë studiuesit.

“Me një metodë mjaft të saktë të parashikimit të rrezikut të kancerit, është e mundur që të synohen pacientët e duhur me rrezik të lartë për programet e mbikëqyrjes dhe të fokusohen testet e shtrenjta të shqyrtimit tek ata individë,” përfunduan shkencëtarët.

.

Të Ngjajshme

Shikoni çfarë i bënë amerikanët “Jugo” legjendar: Ekspozita e vitit 1997 është një hit i vërtetë

Burri pretendon se e klonoi të dashurën e tij me ndihmën e inteligjencës artificiale

Mos bini pas këtij mashtrimi në Facebook – mund të humbni llogarinë tuaj

Leave a Comment