March 29, 2023
Portali Shprehja

Kthesa e fortë, Gjykata e Madridit “ngrin” çdo masë të UEFA-s ndaj disidentëve të Superligës

Gjykata Provinciale e Madridit ka vendosur të lërë në fuqi ankesën kundër Gjykatës Tregtare numër 17 dhe anuluar kështu vendimin e ankimuar, duke e lënë atë pa efekt. Në dënim, tre gjyqtarët sigurojnë që FIFA dhe UEFA “nuk mund të justifikojnë sjelljen e tyre anti-konkurruese sikur të ishin ruajtësit e vetëm të disa vlerave evropiane, veçanërisht nëse kjo duhet të shërbejë si justifikim për të mbajtur një monopol nga i cili mund të përjashtohen ose pengohen iniciativat e atyre që aspirojnë të jenë konkurrent i saj (Superligës), sepse kjo i prish strukturën dhe modelin e biznesit”.

Në pjesën e katërt të arsyetimit ligjor, magjistratët theksojnë se “në bazë të provave që na janë vënë në dispozicion, nuk na duket se mënyra e sjelljes së të pandehurve mund të justifikohet si mbrojtje e përgjithshme e interesave të futbollit të Bashkimit Evropian, por ajo që ne paralajmërojmë është një veprim që ka të gjitha karakteristikat e një abuzimi të pajustifikueshëm nga dikush që mban një pozicion dominues. Prandaj duhet të rikthehet mbrojtja paraprake”.

Ky vendim flet edhe për naivitetin e FIFA-s dhe UEFA-s kur “pohon se, jashtë ekosistemit të UEFA-s dhe FIFA-s mund të krijohej lirisht një garë e pavarur futbolli profesionist, e cila mund të konkurrojë me të tyren, pavarësisht nga ndërhyrjet e tyre. Kjo nënkupton zgjuarsi të madhe, sepse të pandehurit kanë fuqi kaq të fuqishme tregu sa që nga pozicioni i tyre monopol janë të aftë të frikësojnë, siç kanë bërë përmes deklaratave publike si ato që kanë motivuar këtë proces gjyqësor, çdo ofrues shërbimi në atë fushë që përfaqësohet të ketë lidhje me sipërmarrësin që synon të hyjë në konkurrencë me ta”.

Vendimi urdhëron FIFA-n dhe UEFA-n të përmbahen nga miratimi i asnjë mase apo veprimi dhe nga nxjerrja e çfarëdo deklarate gjatë procedurës kryesore, që pengon drejtpërdrejt apo tërthorazi përgatitjen apo zhvillimin e Superligës”.

Vendimi i Gjykatës Provinciale të Madridit vjen disa muaj përpara vendimit të Gjykatës së Drejtësisë së Bashkimit Evropian (GJED), që duhet të vendosë nëse UEFA gëzon monopol në organizimin e garave të futbollit në kontinentin tonë. Nuk do të ketë ankesë kundër vendimit të GJED-së.

.

Të Ngjajshme

Bayern, shkarkimi i Nagelsmann erdhi pas shfryrjes së Sadio Mane

admin

Arteta i thurr elozhe: Ky është lojtari kyç i Arsenal këtë sezon, po na jep titullin

admin

Inter, Onana “kyç” portën në Europë e zbulon objektivin: Dua të fitoj… gjithçka

admin

Leave a Comment