Banjo është një nga dhomat e shtëpisë që duhet ta pastrojmë shpesh, por të them të drejtën nuk është shumë e lehtë për ta pastruar dhe dezinfektuar, edhe pse ndoshta nuk ka aq shumë artikuj sa dhomat e tjera.

Megjithatë, shumë njerëz harrojnë të lajnë një artikull kur pastrojnë banjën, dhe kjo është perdja e dushit, sigurisht nëse e kanë.

Para së gjithash, është i rëndë, i vështirë për t’u nxjerrë dhe vendosur përsëri, dhe njerëzit supozojnë se nuk ka nevojë të pastrohet aq shumë pasi “bërë dush” sa herë që bëni dush.

Është i larë në makinë

Megjithatë, perdja e dushit mbetet e lagur ose e lagësht dhe për këtë arsye është e favorshme për rritjen e baktereve dhe kërpudhave. Është e mundur që të keni vënë re edhe bakteret dhe kërpudhat e grumbulluara në perde, mikroorganizmat ngjiten me njëri-tjetrin dhe formojnë një masë që zakonisht merr njëfarë ngjyre. Këto grupe mund të jenë shumë të rrezikshme, duke shkaktuar infeksione ose më keq, veçanërisht te njerëzit me imunitet më të dobët.

Perdja e dushit nuk ka nevojë të pastrohet shpesh, çdo tre muaj mjafton nëse nuk vëreni ndonjë ndryshim në të.

Nëse vëreni ndonjë gjë, vendoseni në lavatriçe dhe përdorni një detergjent të butë. Vendosni një leckë në makinë për ta bërë perden më pak të rrudhosur dhe lajeni me ujë të ftohtë nëse është plastik, dhe nëse është prej pëlhure, lajeni në ujë të nxehtë. Në rast se ka shumë myk në perde, shtoni zbardhues.