January 26, 2021
Portali Shprehja

Maqedonia e Veriut shënon 29-vjetorin e Pavarësisë

Në 29 vjetorin e Pavarësisë, krerët e shtetit theksojnë se me anëtarësimin në NATO, shteti ka realizuar një nga përcaktimet strategjike që nga themelimi i saj dhe se mbetet të realizohet edhe integrimi në BE. Kryeministri, Zoran Zaev pret që negociatat me BE-në të fillojnë këtë vit andaj fton të gjitha palët të kontribuojnë për evropianizimin e vendit. Me porosi të njëjtë edhe Presidenti, Stevo Pendarovski.

“Pavarësia dhe vetmia nuk shkojnë së bashku. Sot në festimin e 29 vjetorit të pavarësisë sonë, atdheu ynë ka më së shumti miq dhe falë saj, këtë vit kokë-lartë, të lirë dhe të hapur ndaj botës e festojmë pavarësinë- deklaroi Zoran Zaev, Kryeministër.

“Duke e filluar vitin e 30-të të pavarësisë sonë, pres që ju, qytetarët të qëndroni të zëshëm dhe vazhdimisht të kërkoni nga ne, politikanët përgjegjësi sepse ne jemi të obliguar të punojmë në interesin tuaj. Është obligim i përbashkët që vitet e ardhshme të jetojmë shumë më mirë se sa deri tani- pohoi Stevo Pendarovski.

Por kreu i opozitës maqedonase, Hristijan Mickoski vlerëson se vendi shënon 29 vjet të sprovave dhe rënieve, me institucione të dobëta, krim e korrupsion të lartë dhe popull të varfër. Ai thekson nevojën për kthesë, që do ta ndryshonte jetën e qytetarëve.

“Pas 29 vitesh flasim për të njëjtat qëllime si në kohën kur u krijua shteti. Bashkimi Evropian, ekonomi e fuqishme, siguri etj. Kjo tregon se këto janë vlerat e vërteta drejt të cilave jemi orientuar, por fakti se nuk i kemi përmbushur deri tani tregon se Qeveritë nuk kanë pasur sukses në misionin e tyre- Hristijan Mickoski, VMRO DPMNE.

Çmimi tradicional “8 Shtatori” këtë vit iu nda sportistëve: Lulzim Vrenezi, Sokrat Eftimovski, Besnik Murati, Vanço Jovanovski dhe Gjorgji Vuçkov. Ndryshe, Maqedonia u shkëput paqësisht nga Ish Federata Jugosllave më 8 shtator të vitit 1991. Monetarisht u pavarësua me vendosjen e denarit më 26 prill të vitit 1992, ndërsa më 18 gusht formoi ushtrinë. Subjektiviteti ndërkombëtar u konfirmua me anëtarësimin e vendit në OKB më 8 prill të vitit 1993, me referencën e përkohshme si Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë. Kontesti me Greqinë rreth emrit mbajti pezull anëtarësimin e vendit në strukturat euro-atlantike. Me arritjen e Marrëveshjes së Prespës më 17 qershor të vitit 2017 vendi ndryshoi emrin kushtetues në “Maqedonia e Veriut”, pas çka në mars të këtij viti u bë anëtarja e 30-të e NATOs, ndërsa pret të fillojë zyrtarisht negociatat për anëtarësim në BE.

Anesa Salihu

 

Të Ngjajshme

“Programi 200”, debat për rastin “Monstra”

admin

Qeveria shqyrton mundësinë për vaksinën kineze

admin

Pendarovski nuk pret që Sofja të ndryshojë qëndrime, pritet ndihma e Brukselit

admin

Leave a Comment