November 26, 2022
Portali Shprehja

Masazhi i këmbëve para gjumit mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të zakonshme të menopauzës, zbulon studimi

Menopauza është një kohë sinonim i ndryshimeve në hormone, pasi rënia e niveleve të estrogjenit të një gruaje bën kërdi me zakonet e saj të gjumit.

Mungesa e estrogjenit kontribuon në gjumin e ndërprerë duke shkaktuar simptoma të menopauzës nga të nxehtit dhe djersitjet deri te ankthi dhe humori depresiv. Ankthi gjithashtu çon në vështirësi për të fjetur me depresionin që çon në gjumë jo restaurues dhe zgjim herët në mëngjes.

Mungesa e gjumit të mjaftueshëm mund të ndikojë në të gjitha fushat e jetës. “Mungesa e gjumit mund t’ju bëjë të ndiheni nervoz ose të dëshpëruar, mund t’ju bëjë të harroni më shumë se normalisht dhe mund të çojë në më shumë rënie ose aksidente”, thotë Instituti Kombëtar për Plakjen.

 

Trupi shëndetësor shtoi: “Dhe hulumtimet tani sugjerojnë se zgjimi nga gjumi vetë mund të shkaktojë ndezje të nxehta, dhe jo anasjelltas”. Ndezjet e nxehta, veçanërisht djersitjet gjatë natës dhe ndryshimet në humor mund të ndikojnë në gjumin e një personi.

Fatkeqësisht, sa më pak të flini, aq më keq bëhen simptomat dhe bëhet një rreth vicioz. Duke gjetur metoda për të ndihmuar në menaxhimin e këtyre çështjeve, mund t’i ndihmojë gratë të menaxhojnë gjithashtu simptomat e gjumit.

Kjo është ajo ku studiuesit besojnë se një masazh i thjeshtë i këmbëve mund të jetë çelësi. Një studim i ri kërkimor i botuar në Menopauzën ka zbuluar se masazhet e këmbëve mund të ndihmojnë në zbutjen e simptomave përçarëse që lidhen me gjumin dhe menopauzën.

Krahas reduktimit të problemeve të gjumit, një masazh i këmbëve para gjumit u tregua gjithashtu se ndihmon me ankthin dhe lodhjen. Hulumtimi u krye në mesin e 70 grave pas menopauzës në veri të Turqisë. Pjesëmarrësit u ndanë në dy grupe – në grupin eksperimental dhe atë të kontrollit.

Në grupin eksperimental, grave iu bë një masazh 20-minutësh i këmbëve, 10 minuta për këmbë. Studiuesit zbuluan se grupi i masazhit të këmbëve tregoi një reduktim të lodhjes dhe ankthit dhe raportuan një përmirësim deri në një orë shtesë gjumi në krahasim me grupin e kontrollit.

Ky përmirësim ishte i dukshëm në vetëm shtatë ditë. Përmirësimi i gjumit dhe reduktimi i lodhjes, ankthit dhe depresionit “Çrregullimet e gjumit, lodhja dhe simptomat e ankthit janë të zakonshme gjatë menopauzës”, tha Dr. Stephanie Faubion.

 

“Ky studim i vogël në gratë turke tregon se si një ndërhyrje e thjeshtë dhe e lirë, si masazhi i këmbëve, mund të përmirësojë këto simptoma shqetësuese te gratë pas menopauzës:.

“Megjithëse nevojiten studime shtesë për të konfirmuar këto gjetje në popullata të tjera të grave pas menopauzës, rekomandimi i masazhit të këmbëve si një opsion jo-hormonik për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave ka pak dobësi”.


Të Ngjajshme

E mbani mend Bora Zemanin në klipin e këngës së Ermalit dhe Dr.Florit

Jasharaj: Qëndrojmë ende pas kërkesave tona, në janar vendosim për veprimet sindikale

Jeni person i mëngjesit? Nëse po, ju keni një avantazh të panjohur

Leave a Comment