May 28, 2023
Portali Shprehja

Mashtrim i ri përmes Facebook – si të mbroheni?

Krimi kibernetik është në rritje, ndaj është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për llojet e mashtrimeve në internet, në mënyrë që të mos bini viktimë dhe të humbni profilin ose paratë në rrjetet sociale.

Mashtruesit dërgojnë një email duke deklaruar se ju keni shkelur rregullat e Facebook dhe se llogaria juaj është bllokuar tani.

Mesazhi vazhdon duke thënë se nëse besoni se ka pasur një gabim, duhet të klikoni në lidhjen në email për të paraqitur një ankesë. Për më tepër, thuhet se keni 24 orë për të apeluar, ose llogaria juaj në Facebook do të fshihet përgjithmonë.

Megjithatë, kur klikoni në lidhjen në email, ju çon në një faqe interneti të rreme si Facebook që ju ofron mundësinë për të paraqitur një ankesë.

Aty viktimës i kërkohet të fusë një email regjistrimi, numrin e telefonit, emrin dhe të dhëna të tjera personale. Kur klikoni në opsionin “Dorëzo një ankesë”, do t’ju kërkohet të konfirmoni fjalëkalimin tuaj. Në këtë mënyrë, kriminelët marrin të gjithë informacionin që u nevojitet për të hyrë në profilin tuaj në Facebook.

Si të mbroheni?

Jini të kujdesshëm me këto dhe emaile të ngjashme në mënyrë që të mos bini në një mashtrim.

Mashtruesit po llogarisin në frikën tuaj – ata duan t’ju bindin se do të humbni Facebook-un tuaj përgjithmonë nëse nuk veproni menjëherë. Mënyra më e mirë për të shmangur mashtrimin është të mendoni përpara se të veproni dhe të rishikoni mesazhin. Me shumë mundësi do të shihni gabime drejtshkrimore dhe gramatikore.

Mos u trembni. Lexoni gjithmonë me kujdes mesazhet e dyshimta të marra me email, duke kërkuar shenja mashtrimi, përpara se të bëni ndonjë lëvizje. Mos harroni se mashtruesit pëlqejnë të synojnë llogaritë e mediave sociale, kështu që alarmet e rreme nuk janë të rralla.

Kontrolloni detajet e emailit. Hyni vetë në llogarinë tuaj në Facebook për të konfirmuar se ka një problem dhe nëse ka ndonjë njoftim zyrtar në llogarinë tuaj.

Asnjëherë mos vendosni informacionin tuaj të hyrjes në një faqe interneti të palëve të treta ose në një faqe të ndryshme nga faqja zyrtare në Facebook.

Asnjëherë mos i dërgoni askujt informacionin tuaj të hyrjes me email ose Facebook Messenger.

Nëse keni futur informacionin tuaj të hyrjes në një faqe të rreme, ndryshoni menjëherë fjalëkalimin tuaj.

.

Të Ngjajshme

A jeni të varur nga kumari dhe bastet? Pyetësor

Bisedat e përgjuara tronditin Bullgarinë

Twitter është tërhequr nga kodi vullnetar i BE-së kundër dezinformimit

Leave a Comment