June 3, 2023
Portali Shprehja

NASA raporton: Nëse një stuhi diellore vrasëse është nisur drejt Tokës, ne do ta dimë 30 minuta përpara

Mediat shkruajnë prej disa kohësh sesi Dielli po i afrohet maksimumit diellor, pra po aktivizohet me shumë njolla dhe flakë të zjarrta. Për fat të mirë, të ashtuquajturat ndezje diellore na arrijnë në formën e ndezjeve diellore që, në skenarin më të keq, mund të dëmtojnë teknologjinë, të prishin komunikimet, të ndikojnë në rrjetet e energjisë dhe të dëmtojnë satelitët.

Por, çka nëse ylli ynë lëshon diçka të ngjashme me një “superflakë” që mund të shkaktojë shqetësime atmosferike ose të ndikojë në jetën në Tokë në një farë mënyre? Për të kuptuar se çfarë mund të bëjmë në rast të një stuhie diellore më serioze dhe sa kohë kemi për të reaguar, shkencëtarët e NASA-s përdorën modele të inteligjencës artificiale për të zhvilluar një sistem paralajmërimi të hershëm, raporton Universe Today. Ata njoftuan se ky sistem mund të na njoftojë rreth 30 minuta përpara se një stuhi diellore potencialisht shkatërruese të godasë një zonë të caktuar. Domethënë, drita udhëton më shpejt se materiali i emetuar nga Dielli, dhe për këtë arsye një analizë e vlefshme e të dhënave mund të na japë gjysmë ore kohë të mundshme reagimi.

 

 

Fuqia e raketave diellore

Por sa duhet të kemi frikë nga ngjarje të tilla vrasëse në hapësirë? Shkencëtarët i ndajnë raketat diellore në 5 klasa, secila 10 herë më e fuqishme se ajo e mëparshme – A, B, C, M dhe X. Çdo kategori ka 9 nëngrupe; dhe trarët më të fuqishëm të klasës X mund të kenë rreth 10 herë fuqinë e blicit X1. Në teori, nuk ka kufi se sa të mëdha mund të jenë rrezet X, dhe më e fuqishmja, e vëzhguar në vitin 2003, u klasifikua si X28. Raketat më të fuqishme të klasit X mund të prodhojnë të njëjtën sasi energjie si një miliard bomba me hidrogjen. Nëse synojnë Tokën, ato mund të dëmtojnë satelitët, sistemet e komunikimit ose rrjetet e energjisë. Për shembull, rrezet e klasës X5 dhe X6 shkaktuan një nxjerrje në masë koronale (CME) në dhjetor 2006 që ndërpreu sinjalet GPS.

Gjegjësisht, deri më tani nuk është vërejtur se Dielli ka krijuar një super rreze që mund të shkatërrojë të gjithë jetën në Tokë. Edhe stuhia më e fuqishme gjeomagnetike e regjistruar – ngjarja e Carrington e 1859 – nuk pati asnjë efekt të dukshëm në shëndetin e njeriut apo gjallesave të tjera.

 

 

Projekti DAGGER

“Çfarë lloj rrezesh do të duhej të ishin që të gjithë jeta në Tokë të zhdukej?” Nuk e di përgjigjen e kësaj pyetjeje, por deri më tani nuk kemi regjistruar asnjë ngjarje të vetme diellore që të jetë mjaft e madhe dhe e fuqishme sa të ndikojë në shëndetin e njeriut”, tha Doug Biesecker nga Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike e SHBA (NOAA). Pra, më e keqja që mund të na ndodhë është të mos kemi energji elektrike dhe internet për disa orë. Por edhe kjo mund të shkaktojë njëfarë kolapsi. Prandaj, ekspertët trajnuan një inteligjencë artificiale (modeli u quajt DAGGER) për të qenë në gjendje të parashikonte forcën dhe drejtimin e një stuhie diellore në më pak se një sekondë dhe të llogariste saktësisht se ku mund të bëjë më shumë dëme. Modelet e mëparshme të parashikimit përdorën inteligjencën artificiale për të prodhuar parashikime gjeomagnetike lokale për vendndodhje specifike në Tokë. Modele të tjera, e cila nuk përdorte inteligjencën artificiale, dha parashikime globale që nuk ishin mjaft në kohë. Prandaj, ky nivel i kombinuar i parashikimit që mund të zbatohet në të gjithë planetin e bën DAGGER një hap të rëndësishëm përpara në parashikimin dhe reagimin në kohë ndaj rreziqeve të mundshme të stuhive diellore.

 

.

Të Ngjajshme

Zelensky: Ukraina është gati të nisë kundërsulmin

Paralajmërojnë ekspertët: Kriza energjetike në BE nuk ka pëfunduar

Pushimet verore, ku janë çmimet më të ulëta e ku më shtrenjtë

Leave a Comment