June 3, 2023
Portali Shprehja

Në Evropë, numri i infeksioneve me Escherichia coli rezistente ndaj antibiotikëve është në rritje

Evropa po sheh një rritje të numrit të njerëzve të infektuar me Escherichia coli (E. coli) rezistente ndaj barnave ekzistuese antimikrobiale, sipas të dhënave nga Qendra Evropiane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (ECDC), e cila paralajmëron për “përhapjen e shpejtë” të infeksionin.

Shtetet anëtare të Bashkimit Evropian (BE) dhe Zonës Ekonomike Evropiane (EEA) kanë raportuar “një numër në rritje të izolateve të E. coli që mbartin gjenin blaNDM-5, i cili i bën ato rezistente ndaj karbapenemeve,” raportoi ECDC në mes të majit. Karbapenemët janë antibiotikë me spektër të gjerë “të përdorur si mjeti i fundit për të trajtuar infeksionet më të rënda të Escherichia coli”, tha ECDC.

Ai paralajmëron se llojet e baktereve që mbartin blaNDM-5 janë “tashmë të krijuara” dhe “paraqesin një kërcënim në rritje” pasi ato mund të jenë rezistente ndaj antibiotikëve të tjerë, duke përfshirë aminoglikozidet, fluoroquinolones dhe trimethoprim-sulfamethoxazole.

Shkaku më i zakonshëm i infeksioneve të qarkullimit të gjakut dhe traktit urinar në Evropë

E. coli është shkaku më i zakonshëm i infeksioneve të qarkullimit të gjakut dhe traktit urinar (UTI) në Evropë, raporton ECDC. Një studim i marsit nga shkencëtarët në Shtetet e Bashkuara tregoi se E. coli zoonotike e shkaktuar nga ushqimi shkakton gjysmë milioni infeksione të traktit urinar çdo vit.

ECDC, agjencia e BE-së që synon të forcojë mbrojtjen e popullatës evropiane kundër sëmundjeve infektive, pretendon se lloji rezistent ndaj barnave antimikrobike ka shumë të ngjarë të lidhet me vendet në Afrikë dhe Azi. Ai e mbështet pretendimin e tij në informacionin e udhëtimit dhe shtrimit në spital të individëve. Ata tregojnë se më shumë se 80 për qind e rasteve të infeksionit mund të vijnë nga zona jashtë Evropës.

Në Evropë, më shumë se 35,000 njerëz vdesin çdo vit si rezultat i infeksioneve rezistente ndaj antibiotikëve.

Agjencia rekomandon forcimin e mëtejshëm të masave për zbulimin e hershëm të infeksionit dhe kontrollin e tij, dhe thekson se përhapja e një lloji rezistent brenda dhe ndërmjet institucioneve të kujdesit shëndetësor mund të rrisë gjithashtu barrën që ndjejnë sistemet e kujdesit shëndetësor në të gjithë Evropën. Më shumë se 35,000 njerëz vdesin çdo vit në vendet evropiane si rezultat i infeksioneve rezistente ndaj antibiotikëve.

“Staji E. coli që mbart gjenin blaNDM-5 po përhapet me shpejtësi dhe në një shkallë më të madhe gjeografike. Prandaj ekziston rreziku që numri i rasteve të infeksionit me E. coli rezistente ndaj karbapenemit të rritet në BE/EEA tashmë brenda pak vitesh”, paralajmëroi ECDC.

.

Të Ngjajshme

Messi vendos për të ardhmen, tregon se a do të largohet nga PSG

Si të mos shtojmë peshë kur e lëmë duhanin?!

Zelensky: Ukraina është gati të nisë kundërsulmin

Leave a Comment