December 3, 2020
Portali Shprehja

Nëse mendoni se një korb po shikon shtrembër, mund të mos e keni gabim…

Korbat e egër mund të njohin fytyrat individuale të njeriut dhe të mbajnë inat për vite me radhë kundër njerëzve që i kanë trajtuar keq, raporton “NewsScientist”.

Kjo aftësi – e cila mund të ekzistojë edhe në kafshë të tjera të egra – nxjerr në pah me sa kujdes disa kafshë monitorojnë njerëzit me të cilët ndajnë hapësirën e jetesës, transmeton lajmi.net.

Biologët në terren kanë vërejtur se sorrat duket se i njohin, dhe disa studiues madje kanë shkuar në skajshmëri të mbajtjes së maskave kur kapin zogjtë për t’i lidhur, në mënyrë që ata më vonë të vëzhgonin zogjtë pa i mërzitur ata.

Sidoqoftë, ishte e paqartë nëse zogjtë i dallojnë njerëzit nga fytyra e tyre ose nga tipare të tjera dalluese të veshjes, ecjes ose sjelljes.

Për ta zbuluar, John Marzluff në Universitetin e Uashingtonit në Seattle dhe kolegët e tij veshën një maskë prej gome shpellash dhe më pas kapën dhe bashkuan sorrat e egra amerikane.

Kurdoherë që një person me të njëjtën maskë u afrohej atyre sorrave më vonë, zogjtë i qortonin me zë të lartë, transmeton lajmi.net.

Në të kundërt, ata injoruan të njëjtin person që mbante një maskë të ish-nënkryetarit amerikan Dick Cheney, e cila nuk ishte veshur kurrë gjatë bandës. “Shumicën e kohës ju ecni drejt tyre dhe atyre nuk u intereson aspak”, thotë Marzluff.

Antipatia e zogjve ndaj maskës së njerëzve të shpellave ka zgjatur më shumë se tre vjet, edhe pse korbat nuk kanë pasur përvojë më të këqija me njerëzit që e veshin atë.

Korbat iu përgjigjën më pak detajeve të tjera të veshjes së një personi, të tilla si prania e një kapele ose një shiriti me ngjyra.

Në një eksperiment të dytë, ekipi i Marzluff përgatiti gjashtë maska ​​nga hedhjet e fytyrave të njerëzve, pastaj vuri maska ​​të ndryshme për të kapur sorrat në secilën nga katër vendet.

Në secilin rast, ata gjetën, sorrat njohën dhe qortuan cilëndo maskë që kishin parë kur u kapën dhe i injoruan të tjerët.

Kjo tregon se sorrat i kushtojnë vëmendje të madhe njerëzve, duke vërejtur se cilët individë paraqesin kërcënim dhe cilët jo. /Lajmi.net/

Të Ngjajshme

Të gjithë kujtojnë se janë motra, por këto të dyja janë nënë e bijë

admin

Çfarë ndodhi pas vitit 1918, kur pandemia me gripin spanjoll mori fund?

admin

Shkencëtarët thonë se nuk ka shpresë të organizmave të gjallë të ekzistojnë diku tjetër në univers

admin

Leave a Comment