December 8, 2022
Portali Shprehja

Nga Kilimanxharo në Alpet italiane, akullnajat që do të humbasim deri në vitin 2050

Akullnajat e fundit të Afrikës janë pjesë e listës së akullit të Trashëgimisë Botërore të destinuara të zhduken deri në vitin 2050. Nga tani deri në 30 vjet, akullnajat e pranishme në një të tretën e vendeve të mbrojtura nga UNESCO janë të dënuara të zhduken, pavarësisht nga përpjekjet e bëra për të frenuar temperaturat globale.

Lista përfshin vende ikonike të dashura nga turistët ose të shenjta për popullsinë vendase, si akullnajat në malin Kilimanxharo, Tanzani, ose ajo në malin Kenia, e fundit e mbetur në Afrikë, por edhe akullnajat e Dolomitet në veri të Italisë.

Por raporti që mbërriti në prag të COP27, Konferenca e Palëve për klimën që zhvillohet nga 6 deri më 18 nëntor deri në 2022 në Sharm El Sheikh të Egjiptit, bën thirrje për të vepruar. Sepse është ende e mundur të shpëtohen dy të tretat e akullnajave të trashëgimisë, me kusht që rritja e temperaturave mesatare globale të mbetet e kufizuar në ato +1,5 ° C në krahasim me epokën para-industriale që shkenca e ka identifikuar si një prag që nuk duhet kapërcyer.

Pesëdhjetë vende të mbrojtura nga UNESCO janë të vendosura në lartësi mjaft të larta. Raporti numëron një total prej 18,600 akullnajash, 66,000 km katrorë gjithsej, 10% e të gjithë sipërfaqes së akullnajave të Tokës. Disa akullnaja rekord i përkasin këtij grupi, si p.sh. më i larti në Kilimanxharoe, më i gjati në Alaskë dhe të tjerë më pak të famshëm, por jo më pak të rëndësishëm si pellgje uji të ngrirë që garantojnë sigurinë ujore të popullatave. Nëse ato do të zhdukeshin, pastrimi i ujit në mot të nxehtë nuk do të ishte më i garantuar.

Raporti i ri i UNESCO-s në bashkëpunim me Unionin Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN) konfirmon se këto akullnaja janë tërhequr me një ritëm të përshpejtuar që nga viti 2000, pas një periudhe stabiliteti relativ që përfundoi 70 vjet më parë, për shkak të emetimeve të CO2 që shkaktuan ngrohjen e temperaturave atmosferike. Vetëm në vendet e Trashëgimisë Botërore, 58 miliardë tonë akull humbasin në vit, ekuivalente me konsumin vjetor të ujit të Francës dhe Spanjës. Uji i shkrirë nga këto akullnaja është përgjegjës për gati 5% të rritjes së nivelit të detit të vërejtur gjatë 20 viteve të fundit.

Ndër akullnajat për të cilat duhet të dorëzohemi, gjejmë ato në Zonën e Mbrojtur të Tre Lumenjve Paralelë në Yunnan të Kinës, që po përballen me shkrirjen më të shpejtë.

Përveç kësaj, akullnajat e Mont Perdu në Pyrenees, midis Spanjës dhe Francës; ato të Parkut Kombëtar Los Alerces në Argjentinë; ato të Parkut Kombëtar Huascaran në Peru; ato në Parkun Kombëtar Yellowstone dhe Parkun Kombëtar Yosemite në Shtetet e Bashkuara; ato të Te Wahipounamu në Zelandën e Re.

Studimi, bazuar në projeksionet e bazuara në të dhënat satelitore, saktëson se shpenzimet e këtyre humbjeve do të jenë kryesisht komunitetet lokale dhe popullsitë indigjene, të cilët mbështeten te akullnajat për të siguruar ujin për ujitje dhe që shohin të kërcënuar sigurinë e tyre ushqimore.

“Akullnajat janë një nga treguesit e vlefshëm të ndryshimeve klimatike, sepse ato janë të dukshme”, shpjegojnë ekspertët.

Ndërsa tani nuk mund të bëjmë asgjë për të mbrojtur atë që është e destinuar të zhduket, ne mund të përpiqemi të shpëtojmë ende shumicën e akullnajave të tjera, madje edhe ato më pak të famshmet, duke u angazhuar për të kufizuar emetimet e dëmshme dhe duke ushtruar presion mbi politikën për të marrë vendime të guximshme klimatike.

.

Të Ngjajshme

Teknika kineze e prodhimit të çajit në listën e thesareve jomateriale të UNESCO-s

Stojanovski: Buxheti 2023 nuk iu përgjigjet nevojave të qytetarëve

Katër të lënduar në një aksident trafiku në autostradën Shkup-Tetovë

admin

Leave a Comment