June 3, 2023
Portali Shprehja

Një në tre persona të cilët kanë simptoma të demencës, frikësohen t’i shfaqin ato

Një në tre persona (33%) që vërejnë simptoma të demencës tek vetja ose tek një person i afër kanë frikë dhe nuk tregojnë, tregon një sondazh.

Studimi, i cili është bërë për të shënuar Javën e Demencës, zbuloi se njerëzit shpesh vuajnë në heshtje ose ngatërrojnë simptomat e hershme të demencës në moshën e vjetër.

Sondazhi i 1,137 të rriturve të moshës 18 deri në 85 vjeç u realizua online nga njerëz që jetojnë me demencë të diagnostikuar, kujdestarë, njerëz të padiagnostikuar që dyshojnë se kanë çmenduri dhe njerëz që dyshojnë se një i afërt i tyre ka çmenduri.

Nga të anketuarit, vetëm 15% e ngritën çështjen menjëherë dhe 11% thanë se ende nuk i kishin ngritur shqetësimet e tyre pas simptomave të para. Rreth një e katërta (23%) pritën më shumë se gjashtë muaj para se të flisnin me një profesionist mjekësor.

Sondazhi zbuloi se ngatërrimi i simptomave të demencës me plakjen normale ishte arsyeja kryesore që njerëzit qëndronin të heshtur (64%), e ndjekur nga mosdashja për të shqetësuar të dashurin e tyre (33%) dhe frika se si mund të ndryshonin marrëdhëniet e tyre (16%).

Burri i nënës së dy fëmijëve Emma Ruscoe, Simon, nga Solihull, u diagnostikua me demencë të hershme në vitin 2019, në moshën 55-vjeçare. Ajo tha: “Filloi në makinë, ai më bëri një pyetje dhe më pas më bëri të njëjtën gjë disa çaste më vonë. Ai filloi të harronte gjërat dhe të tërhiqej nga të gjithë.

“Isha i tmerruar, burri me të cilin u martova mbi 30 vjet më parë po ikën dhe nuk e dija pse, apo çfarë të bëja. “Simoni e dinte se diçka nuk shkonte, por hezitonte të fliste sepse ishte i shqetësuar se si do ta trajtonin të tjerët – miqtë tanë menduan se e shpikja dhe po përjetoja menopauzë ose stres. Iu luta të shkonte te mjeku.
“Diagnoza ishte një lehtësim i madh. Është e vështirë të pranohet – Simonit iu deshën nëntë muaj për të thënë me zë të lartë se kishte demencë.

“Por ju duhet, nuk është turp të kërkoni ndihmë. Kjo i lejoi familjes sonë të planifikonte për të ardhmen dhe të merrte mbështetjen dhe këshillat që na nevojiteshin, dhe dua që familjet e tjera të dinë se ka ndihmë atje.”

Organizata bamirëse tha se marrja e një diagnoze të hershme është thelbësore për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave. Ilaçet e reja për Alzheimer, lecanemab dhe donanemab, të cilat u shfaqën në krye të mediave javët e fundit, tregohen se funksionojnë më mirë te njerëzit që janë diagnostikuar më herët.

.

Të Ngjajshme

Zelensky: Ukraina është gati të nisë kundërsulmin

Paralajmërojnë ekspertët: Kriza energjetike në BE nuk ka pëfunduar

Pushimet verore, ku janë çmimet më të ulëta e ku më shtrenjtë

Leave a Comment