June 3, 2023
Portali Shprehja

Numri i pothuajse gjysmës së llojeve të kafshëve në botë është në rënie

Pothuajse gjysma e specieve të kafshëve në botë aktualisht po kalojnë një fazë të zvogëlimit të madhësisë së popullsisë, ka zbuluar një studim i ri.

Studimi, i publikuar dje, shqyrton ndryshimet në dendësinë e popullsisë së më shumë se 70,000 llojeve të kafshëve nga e gjithë bota, duke e bërë atë studimin më të plotë të specieve deri më sot.

Studiuesit nga Universiteti Queen’s Belfast thanë se gjetjet ishin një “paralajmërim i ashpër” pasi humbja globale e biodiversitetit të shkaktuar nga industrializimi njerëzor është shumë më alarmante sesa mendohej më parë. Ata zbuluan se 48 përqind e specieve të Tokës aktualisht po përjetojnë një rënie në madhësinë e popullsisë, ndërsa më pak se tre përqind e specieve po rriten në madhësinë e popullsisë.

“Kriza është shumë më serioze”

Shtrirja e zhdukjes së specieve matet tradicionalisht nga kategoritë e kërcënimit të Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN), sipas të cilit 28 për qind e jetës në Tokë aktualisht kërcënohet me zhdukje. Megjithatë, hulumtimi i ri përdori një analizë globale të një mase të ndryshme të rrezikut të zhdukjes, të quajtur “trendet e popullsisë”.

Shkencëtarët kanë zbuluar se kriza e zhdukjes është shumë më serioze sesa tregojnë masat tradicionale të bazuara në kategoritë e kërcënimit. Ata zbuluan gjithashtu se 33 për qind e specieve që aktualisht konsiderohen “të sigurta” nga kategoritë e ruajtjes së IUCN janë në fakt në rënie dhe në rrezik të shtuar të zhdukjes.

Ndërkohë, analiza tregon se mungesa e specieve me popullsi në rritje tregon se speciet e tjera nuk po evoluojnë për të zënë vendin e specieve të zhdukura në ekosistem.

“Po pakësohen edhe speciet që nuk kërcënoheshin me zhdukje”

“Kjo metodë e re studimi dhe analize në shkallë globale ofron një pamje më të qartë të shtrirjes së vërtetë të erozionit të biodiversitetit global që qasjet tradicionale nuk mund të ofrojnë,” tha Dr. Daniel Pincheira-Donoso, Lektor i Lartë në Biologjinë Evolucionare dhe Makroekologji në Universitetin Queen’s Belfast. .

“Puna jonë është një paralajmërim i ashpër për përmasat aktuale të kësaj krize, e cila tashmë po ka efekte shkatërruese në stabilitetin e natyrës në tërësi dhe në shëndetin dhe mirëqenien e njeriut”.

Autorja kryesore e studimit Catherine Finn shtoi: “Pothuajse gjysma e kafshëve të Tokës për të cilat ekzistojnë vlerësime janë aktualisht në rënie. “Për t’i bërë gjërat edhe më keq, shumë lloje kafshësh që mendohej se nuk ishin në rrezik zhdukjeje janë në fakt në rënie progresive.”

Humbja globale e diversitetit biologjik konsiderohet si një nga sfidat më serioze për njerëzimin në dekadat e ardhshme, duke ndikuar në funksionimin e ekosistemeve, prodhimin e ushqimit, përhapjen e sëmundjeve dhe stabilitetin e ekonomisë globale.

.

Të Ngjajshme

BE kërkoi zgjedhje të reja në veri të Kosovës, reagon kryeministri Rama

BE: Jemi të gatshëm për masa vendimtare nëse situata në veri të Kosovës nuk qetësohet

Indi, mbi 280 të vdekur pas përplasjes së dy trenave

Leave a Comment