June 5, 2023
Portali Shprehja

Para se të sulmojnë, ata japin një paralajmërim: Pse sorrat sulmojnë njerëzit në pranverë?

Me ardhjen e pranverës, sulmet ndaj njerëzve nga sorrat nuk janë një dukuri e pazakontë. Pse eshte ajo?

Sorrat kanë qenë prej kohësh të zbutur banorë të oborreve të qytetit, parqeve dhe hapësirave të gjelbra të rrethuara me beton. Ato janë pjesë përbërëse e mjedisit urban, ndaj njerëzit mezi i vënë re në mjedis. Në muajt e parë të pranverës, këta zogj papritmas tërheqin vëmendjen me sjelljen e tyre, gjë që bën që shumë njerëz të kenë frikë nga lëndimet e mundshme.

Kujdes është padyshim i dëshirueshëm dhe paralajmërimi i njerëzve që të mos afrohen me të vegjlit e tyre në një kohë kur ata fluturojnë në mënyrë të shkujdesur nga foletë ka një arsye të mirë.

Sorrat sulmojnë njerëzit që i afrohen folesë sepse kanë frikë për të vegjlit e tyre, që është një sjellje normale për këtë lloj zogu që nuk shkakton pasoja të rënda ose shumë rrallë mund të çojë në lëndime të lehta, ndaj për këto arsye njerëzit duhet të kenë kujdes. Mënyra më e mirë për të mbrojtur veten është të shmangni vendet ku ka fole sorrash, ose nëse jeni afër foleve, largohuni sa më shpejt nga ajo zonë.

Sorrat kryesisht folezojnë në pemë, dhe më rrallë në shtylla të energjisë ose struktura të ngjashme. Gjatë muajit maj, sorrat e reja fluturojnë nga foleja. Periudha kur pulat mësojnë të fluturojnë është veçanërisht kritike, kështu që ndodh që ata të bien nga foleja edhe para se të jenë gati për të fluturuar. Pastaj zogjtë e rritur mbrojnë territorin dhe zogjtë, kështu që mund të ndodhë një sulm nëse një kalimtar afrohet shumë me zogun. Së pari, zogjtë e rritur fillojnë të dërgojnë sinjale paralajmëruese me zë të lartë me kërcitje me zë të lartë, pas së cilës ata mund të shkojnë drejt një ndërhyrës të mundshëm me sulme të rreme ose reale për të mbrojtur të vegjlit. Periudha kur kjo sjellje e sorrave është e mundur zgjat rreth dhjetë ditë, pas së cilës të rinjtë janë plotësisht të gatshëm për fluturim dhe nuk ka më frikë nga sulmi.

Sorrat zakonisht sulmojnë kur të vegjlit janë të ulët në shkurre ose në pjesët e poshtme të tendës së pemës. Gjatë periudhës kur të vegjlit largohen nga foleja, duhet pasur kujdes gjatë kalimit pranë foleve, apo vendeve ku ndodhen të vegjlit. Nëse zogjtë janë këmbëngulës për të mbrojtur të vegjlit e tyre, sillni një ombrellë ose objekt tjetër që mund të përdoret për t’u mbrojtur kundër një sulmi të mundshëm sorrë. Ju gjithashtu duhet të largoheni nga vendet ku sorrat mbrojnë territorin e tyre, pra zogjtë që kanë rënë nga foleja, sa më shpejt të jetë e mundur dhe nëse është e mundur pa panik dhe lëvizje të papritura. Sorrat mund t’i perceptojnë fëmijët si ndërhyrës, kështu që prindërit me fëmijë duhet të jenë veçanërisht vigjilentë dhe të gatshëm për të reaguar. Për të garantuar sigurinë e njerëzve, veçanërisht të fëmijëve,

Sorrë gri

Gjatësia e trupit të saj është 44-51 centimetra. Ajo është qiramarrëse. Ai është i pranishëm në një shumëllojshmëri habitatesh të hapura, nga fushat në malet e larta. Është i rregullt dhe i shumtë në zonat bujqësore, qytete dhe fshatra.

Korbi gri përdor një shumëllojshmëri ushqimesh bimore dhe shtazore, është shumë i adaptueshëm dhe përdor një sërë teknikash për të arritur një vakt.

Arsyeja e shfaqjes masive dhe folezimit të sorrave në qendrat e qyteteve dhe në zonat urbane është mjaft komplekse, por mbi të gjitha është një rritje e sasisë së mbetjeve, veçanërisht e atyre me origjinë organike, që është pasojë e rritjes së përqendrimi i njerëzve në qytete dhe zgjerimi në të njëjtën gjë. Prandaj, për sorrat do të thotë edhe akses më i lehtë në ushqim, në të cilat raste ato bien në konflikt me njerëzit, veçanërisht gjatë periudhës së folezimit dhe kur të vegjlit largohen nga foleja.

.

Të Ngjajshme

Sezoni më vdekjeprurës i ngjitjeve në malin Everest: Nepali shtrëngon rregullat

Për shkak të problemeve teknike, Boeing ka vonuar fluturimin e parë me njerëz të Starliner

Escobar: Kurti të largojë policinë nga veriu! Urgjentisht të nis puna për Asociacionin

Leave a Comment