March 25, 2023
Portali Shprehja

Pas 12 vitesh kërkime, u krijua harta e parë e plotë e trurit të një insekti

Kjo hartë është rezultat i viteve të punës dhe tregon të gjitha 3,016 neuronet dhe 548,000 lidhjet në trurin e mizës së frutave.

Autori i studimit, Michael Winding nga Departamenti i Zoologjisë në Universitetin e Kembrixhit, shpjegoi se mbi 80 persona morën pjesë në këtë projekt 12-vjeçar. Së pari, ata prenë trurin e mizës në 5000 pjesë dhe bënë fotografi mikroskopike, më pas i mblodhën të gjitha së bashku. Ekipi më pas ekzaminoi secilën nga ato foto dhe identifikoi lidhjet mes tyre.

Në fund, thonë ata, rezultoi me surpriza të mëdha. Para së gjithash, sepse dy hemisferat e trurit ishin jashtëzakonisht të lidhura dhe dukeshin të ngjashme. Për më tepër, gati 75% e neuroneve ishin të lidhur me qendrën e të mësuarit, ndërsa truri kishte shtresa të shumta me lidhje mes tyre dhe përdorte shkurtore që anashkalonin shtresat – ndoshta për të kompensuar numrin e vogël të neuroneve.

Por ndoshta surpriza më e madhe ishte zbulimi se një e treta e lidhjeve në trurin e mizës nuk ndjekin modelin në të cilin neuronet dërgojnë sinjale poshtë aksoneve të gjata dhe i marrin ato poshtë dendriteve më të shkurtër, por përkundrazi kalojnë midis dy aksoneve, midis dy dendriteve ose nga dendriti në dendrit.akson.

Së fundi, shkencëtarët thonë se ndërsa truri i mizës duket se nuk ka asnjë ngjashmëri me trurin e njeriut, i cili ka rreth 86 miliardë neurone dhe qindra triliona sinapse, rezulton se të dy kanë rajone përgjegjëse për vendimmarrjen, mësimin dhe lundrimin.

.

Të Ngjajshme

OBSH: Rritet numri i vdekjeve nga tuberkulozi në Evropë

Ishujt Svalbard kanë “ditë” që zgjasin 4 muaj

Protesta në Francë kundër reformës së pensioneve, qindra të arrestuar

Leave a Comment