March 25, 2023
Portali Shprehja

Pesë mënyra se si diabeti edobëson sistemin tuaj imunitar

Diabeti jo vetëm që prek zemrën, veshkat dhe trurin, por gjithashtu ka një efekt të zgjatur dhe shkatërrues në sistemin imunitar. Diabeti i pakontrolluar dhe afatgjatë dobëson sistemin imunitar dhe rrit ndjeshmërinë ndaj sëmundjeve dhe infeksioneve. Një sistem imunitar i dobësuar i bën infeksionet të rrezikshme për njerëzit me diabet dhe për fat të keq infeksioni më i vogël ndikon negativisht tek ata, duke rritur shkallën e vdekshmërisë në spital dhe duke zgjatur kohën e rikuperimit.

5 mekanizmat me të cilët diabeti ndikon në sistemin imunitar dhe çon në imunosupresion:

Diabeti mellitus zvogëlon aftësinë e mekanizmit mbrojtës dhe qelizave të bardha të gjakut për të arritur në mënyrë adekuate vendin e infeksionit. Dihet se diabeti rrit rrezikun e aterosklerozës, një sëmundje në të cilën inflamacioni brenda enëve të gjakut dhe arterieve krijon lezione të njohura si “pllakë aterosklerotike”, e cila, nga ana tjetër, çon në ngurtësimin dhe ngushtimin e enëve të gjakut, gjë që ndikon ndjeshëm në aftësia mbrojtëse e trupit dhe qelizat e bardha të gjakut për të arritur në kohë vendin e infeksionit dhe për të qëndruar atje. Kjo çon në një përgjigje të vonuar, anti-inflamatore, ulje të shërimit të plagëve dhe rritje të ndjeshmërisë ndaj infeksioneve të mëvonshme.

Hiperglicemia kronike (sheqeri i ngritur në gjak) ngadalëson difuzionin e gjakut nëpër enët e gjakut, duke rritur rrezikun e komplikimeve. Për shkak të trashjes patologjike të murit të enëve të gjakut, vërehet një ulje e rrjedhjes së gjakut në vendin e lëndimit. Rrjedhja më e vogël e gjakut rezulton në më pak lëndë ushqyese, mbrojtje dhe qeliza të tjera të shëndetshme që arrijnë në vendin e lëndimit dhe nisin një mekanizëm riparimi. Kjo vonon shërimin e plagëve dhe lejon që bakteret të hyjnë lehtësisht në trup dhe të shkaktojnë infeksion. Lëkura, e cila ushqehet nga kapilarë të vegjël dhe është një faktor kyç në sigurimin e imunitetit të lindur, nuk është më në gjendje të sigurojë mbrojtje ndaj infeksioneve, me infeksione dhe inflamacione të mëvonshme.

Nivelet e larta të glukozës kufizojnë dhe çrregullojnë sintezën e qelizave neutrofile të bardha mbrojtëse. Neutrofilet janë qeliza të sistemit imunitar që luajnë një rol të rëndësishëm në ndërmjetësimin e përgjigjes imune të bujtësit ndaj infeksioneve bakteriale. Ato janë qelizat e para të bardha të gjakut që arrijnë në zonën e infektuar dhe luftojnë infeksionin. Por nivelet e larta të glukozës kufizojnë dhe çrregullojnë sintezën e neutrofileve në trup. Diabeti i pakontrolluar dëmton prodhimin dhe maturimin e neutrofileve në palcën e eshtrave, duke çuar në një ulje të numrit të neutrofileve në gjak. Sheqeri i lartë në gjak gjithashtu pengon aftësinë e qelizave të bardha të gjakut për t’u mobilizuar dhe për të arritur vendin e infeksionit në mënyrë adekuate dhe në kohën e duhur.

Diabeti mellitus çon në një reagim të reduktuar të komplementit, një faktor i rëndësishëm në mekanizmin mbrojtës të organizmit. Sistemi i komplementit është një pjesë integrale e sistemit imunitar. Ai rrit aftësinë e antitrupave dhe qelizave fagocitare për të luftuar mikrobet dhe viruset që shkaktojnë sëmundje dhe për t’i eliminuar ato nga trupi ynë. Megjithatë, hiperglicemia ose sheqeri i lartë në gjak shkakton defekte në receptorët e komplementit dhe dëmton aftësinë e tyre për të nxitur fagocitozën. Ky ndërprerje e fagocitozës, nga ana tjetër, çon në rritjen e aktivitetit mikrobik në trup dhe rrit ndjeshmërinë ndaj infeksionit.

Sheqeri i lartë në gjak u jep baktereve mjedisin perfekt për të lulëzuar dhe rritur. Hiperglicemia nxit prodhimin e AGE-ve në trup, të cilat ndërhyjnë në mekanizmin mbrojtës natyror të trupit dhe kufizojnë aftësinë e tij për të luftuar infeksionin dhe inflamacionin. Mekanizmi i dobësuar i mbrojtjes bën vend për infeksione më të rënda bakteriale dhe virale, kur gjejnë një portë hyrjeje në organizëm (p.sh. lëndime – plagë, të sistemit të frymëmarrjes, infeksione, të sistemit tretës me gastroenterit, gjenitourinar, etj.). Gjithashtu, sheqeri i shtuar nxit përdorimin e yndyrës për energji duke rezultuar në rritjen e niveleve të trupave “ketone”, të cilat çojnë në rritjen e aciditetit në gjak duke krijuar një mjedis të përsosur për mikrobet që të lulëzojnë pa kontroll./abcnews.al

.

Të Ngjajshme

Krasniqi dhe Gjakova, në finale të turneut në Tbilisi të Gjeorgjisë

Si t’i ktheni në gjendjen e mëparshme rrobat që zvogëlohen gjatë larjes

Të punësuarit në Ministrinë e Kulturës në protestë, kërkojnë rritje të pagave

Leave a Comment