May 28, 2023
Portali Shprehja

Pesë shenjat e hershme të çekuilibrit të hormoneve mashkullore/ Si mund t’i identifikoni dhe trajtoni ato

Mosbalancimi i hormoneve mashkullore është po aq realitet sa çekuilibri hormonal femëror.

Është një temë më pak e diskutuar dhe zakonisht nuk i jepet rëndësia që meriton. Dëshmitë nga studime të shumta tregojnë se pabarazitë hormonale tek meshkujt janë në rritje të vazhdueshme. Kjo tashmë është e dukshme në formën e niveleve të reduktuara të testosteronit edhe tek të rinjtë, uljes së fertilitetit mashkullor dhe uljes së dëshirës seksuale dhe niveleve të energjisë. Është e rëndësishme të dini për shenjat e hershme të çekuilibrit të testosteronit dhe të kërkoni ndihmë sa më parë.

Shenjat dhe simptomat e çekuilibrit të hormoneve meshkullore

Ka disa shenja të hershme që mund të tregojnë një çekuilibër të hormoneve mashkullore (testosterone) ose nivele të reduktuara të testosteronit.

Dëshirë e ulët seksuale

Testosteroni luan një rol vendimtar në epshin mashkullor. Nëse nivelet e testosteronit bien, kjo mund të çojë në një ulje të interesit për seks. Nëse vëreni një rënie në interesin tuaj për seksin ose keni vështirësi në arritjen ose mbajtjen e ereksionit, mund të jetë për shkak të niveleve të ulëta të testosteronit.

Lodhje dhe ulje të nivelit të energjisë

Testosteroni është përgjegjës për sigurimin e burrave me energji dhe qëndrueshmëri. Nivelet e reduktuara të testosteronit mund të çojnë në lodhje dhe mungesë energjie. Ndjenja e lodhjes ose e rraskapitjes edhe pasi keni fjetur mjaftueshëm, mund të jetë një shenjë e niveleve të ulëta të testosteronit.

Humbje e muskujve dhe reduktim i forcës

Testosteroni është thelbësor për ndërtimin dhe ruajtjen e masës muskulore. Nivelet e reduktuara të testosteronit mund të çojnë në humbje të masës muskulore dhe ulje të forcës. Nëse vëreni një rënie në masën muskulore ose përjetoni dobësi ose forcë të reduktuar, kjo mund të jetë për shkak të niveleve të ulëta të testosteronit.

Ndryshimet e humorit

Testosteroni gjithashtu ndikon në disponimin dhe mirëqenien emocionale. Meshkujt me testosteron të ulët mund të përjetojnë luhatje humori, nervozizëm ose depresion. Nëse keni ndryshime të humorit, nervozizëm ose ndjenja depresioni, mund të jetë një shenjë e niveleve të ulëta të testosteronit.

Rritja e yndyrës në trup

Testosteroni ndihmon në rregullimin e shpërndarjes së yndyrës në trup. Nivelet e ulëta të testosteronit mund të shkaktojnë një rritje të yndyrës së trupit, veçanërisht në zonën e barkut. Nëse vëreni një rritje të yndyrës së trupit, veçanërisht rreth zonës së barkut, pavarësisht nga mbajtja e një diete të shëndetshme dhe rutinë ushtrimesh, mund të jetë për shkak të niveleve të ulëta të testosteronit.

Ndryshimet e stilit të jetesës

Ndryshimet e stilit të jetesës si ushtrimet e rregullta, zakonet e të ushqyerit të shëndetshëm, menaxhimi i stresit dhe gjumi cilësor mund të ndihmojnë në përmirësimin e niveleve të testosteronit në mënyrë natyrale. Rëndësia e zakoneve të jetesës së shëndetshme shpesh injorohet. Ata janë fillimi i rrugëtimit shëndetësor.

Medikamente

Në disa raste, mund të përshkruhen medikamente për të rritur prodhimin e testosteronit ose për të bllokuar konvertimin e testosteronit në estrogjen.

Suplementet

Disa suplemente që përmbajnë minerale dhe vitamina si magnez, selen, Vit D, Vit E, janë vërtetuar shkencërisht që rrisin nivelet e testosteronit në trupin e njeriut. Është e rëndësishme që ato duhet të merren çdo ditë dhe rregullisht për të paktën 3 deri në 4 muaj.

Terapia e zëvendësimit të hormoneve (HRT)

Ky trajtim preferohet vetëm në raste të rënda dhe duhet të bëhet nën mbikëqyrjen e një mjeku të kualifikuar. Nëse nivelet e testosteronit janë dukshëm të ulëta, mund të rekomandohet HRT. Kjo përfshin administrimin e testosteronit përmes injeksioneve, arna, xhel ose pelet për të rivendosur nivelet normale të testosteronit.

Është e rëndësishme të theksohet se trajtimi për çekuilibrin e hormoneve mashkullore ose reduktimin e niveleve të testosteronit duhet të bëhet gjithmonë nën mbikëqyrjen e një profesionisti mjekësor. Ajo që është më e rëndësishme është që burrat të jenë të vetëdijshëm për këtë dhe të jenë të hapur për ta diskutuar atë dhe për të kërkuar ndihmë dhe udhëzime, kur është e nevojshme.


Top Channel

Të Ngjajshme

Keni dhimbje shpine? Mbi 800 milionë njerëz do të jetojnë me dhimbje të shpinës në vitin 2050

admin

Dëshironi të largoni mërzitjen? Provoni këto ushqime

admin

Avokado jeshile apo të zeza? Cila rekomandohet më shumë

admin

Leave a Comment