January 16, 2021
Portali Shprehja

Princat janë më të lumtur se princeshat në përralla

Për dekada të tëra, përrallat kanë qenë pjesë e imagjinatës së fëmijëve dhe, siç e dyshojnë tashmë shumë lexues, ata sjellin mesazhe se si duhet të jetë dhe të veprojë secili zhanër, transmeton lajmi.net.

Një studim i udhëhequr nga Anne Beall, një doktoreshë në psikologjinë sociale nga Universiteti Yale, analizoi 169 tregime të shkurtra nga Vëllezërit Grimm, të cilët frymëzuan kinematografikë si Hirushja dhe Bukuroshja e Fjetur, dhe arriti në përfundimin se në rrëfime princat janë gjithmonë shumë më të lumtur se princeshat.

Hulumtimi i botuar në librin “Hirushja nuk ka jetuar lumtur kurrë më parë: mesazhet e fshehura në përralla” tregojnë se 41% e mbretërve dhe 56% e princërve përshkruhen me shprehje lumturie dhe kënaqësie në situatat e përditshme.

Beall thotë gjithashtu se në tregime është e zakonshme që princeshat të portretizohen në situata të tmerrshme, të rrëmbehen si Bela, të mbyllur në një kullë si Rapunzel ose të torturohen nga personazhe të këqij si Borëbardha. E njëjta gjë nuk është e vërtetë për princat, që në shumicën e rasteve jetojnë në një kontekst të qëndrueshëm, transmeton lajmi.net.

Një zbulim tjetër i rëndësishëm u bë në analizën e 50 tregimeve specifike në të cilat dy personazhe martohen me të drejta mbretërore gjatë komplotit.

Personazhet meshkuj martohen si rezultat i veprimeve të tyre në çdo histori, përmes veprave të trimërisë, mposhtjes së ushtrive dhe vrasjes së gjigantëve. Ata zakonisht e bëjnë këtë përmes inteligjencës.

Ata shpesh shpëtojnë princeshat dhe marrin shpërblimin e gruas në martesë, shkroi Beall në blogun e saj.

Nga ana tjetër, personazhet femra zakonisht martohen thjesht sepse janë të bukura. Më shumë se gjysma e tyre e arrijnë këtë për shkak të pamjes së tyre. Në disa histori, personazhet femra as nuk flasin, por me sa duket bukuria e tyre është e mjaftueshme që ato të marrin një propozim për martesë. /Lajmi.net/

Të Ngjajshme

Të dashuruar në shkollë të mesme, ribashkohen dhe martohen pas 70 vitesh

admin

Kështu mund ta zhdukni mykun nga çdo sipërfaqe e shtëpisë

admin

Vajza që fle 70 ditë pa u zgjuar

admin

Leave a Comment