February 1, 2023
Portali Shprehja

Sa pagë për shkëputje nga puna morën gjigantët e teknologjisë?

Edhe pse bota ishte në gjendje të jashtëzakonshme, kompanitë e teknologjisë arritën fitime rekord gjatë pandemisë. Për të përballuar kërkesën e madhe të konsumatorëve, këta gjigantë duhej të punësonin fuqi punëtore shtesë. Megjithatë, meqë kërkesa ka rënë për shkak të normalizimit të situatës me koronavirusin dhe kriza ekonomike globale i ka detyruar konsumatorët të përqendrojnë gjithnjë e më shumë fondet e tyre në nevojat, kompanitë tani janë të detyruara të pushojnë nga puna një numër të madh punëtorësh. A e keni pyetur ndonjëherë veten se sa pagë për largim morën këta punëtorë?

Vetëm në tre javët e para të këtij viti, mbi 100,000 punëtorë në firmat e mëdha të teknologjisë humbën punën e tyre dhe një raport i përpiluar nga CNBC zbulon paketat e ndryshme të largimit nga puna që do të marrin punëtorët e prekur.

Pagesa e largimit në Google

Alphabet, kompania mëmë që zotëron Google, njoftoi të premten se do të pushojë nga puna rreth 12,000 punonjës, ose rreth 6% të fuqisë punëtore të saj globale. Një dosje në Komisionin e Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim të SHBA-së (SEC) zbulon se punëtorët e pushuar nga puna do të marrin pagesën e largimit të barabartë me pagën 16 javë, plus dy javë për çdo vit që kanë qenë me kompaninë. Përveç kësaj, ata marrin shpërblime për vitin e kaluar, pushime të paguara dhe gjashtë muaj sigurim shëndetësor.

Pagesa e largimit në Amazon

Në fillim të vitit, Amazon konfirmoi planet për të pushuar nga puna një numër rekord prej 18,000 punëtorësh, që përfaqëson rreth 1.2% të numrit total të punonjësve. Amazon operon në mbarë botën, por ka të dhëna të disponueshme vetëm për pagesat e largimit për punëtorët amerikanë. Punonjësit që do të shkarkohen për këtë janë të informuar 60 ditë më parë dhe u takon atyre të vendosin nëse do të vazhdojnë të vijnë në punë gjatë asaj periudhe sepse kompania me siguri do t’i paguajë ato ditë. Amazon do të ofrojë gjithashtu një ndarje të barabartë me pagën disajavore, një pagesë fikse të largimit nga puna, përfitime shëndetësore dhe ndihmë për gjetjen e një pune të re.

Pritje ne Meta

Drejtori i Përgjithshëm i Meta, Mark Zuckerberg pushoi nga puna 11,000 punonjës vitin e kaluar, që është rreth 13% e fuqisë totale të punës. Punëtorëve të pushuar iu premtua pagesa e largimit e barabartë me 16 javë pagë, si dy javë shtesë për çdo vit të kaluar me kompaninë. Meta tha gjithashtu se do të mbulojë koston e sigurimit shëndetësor për gjashtë muaj, si dhe do të sigurojë mbështetje imigracioni për ata që kanë viza pune.

Largimi në Twitter

Pronari i ri i Twitter, Elon Musk, planifikoi t’u tregonte gjysmës së punonjësve të tij derën pas blerjes. Megjithatë, numri i personave që u larguan nga Twitteri është shumë më i madh, pasi shumë punonjës dhanë dorëheqjen vetë, duke mos pranuar politikën e re “të vijës së ashpër” të punës. Musk më vonë tha se të gjithë punëtorëve që u larguan nga kompania iu ofrua pagesa e largimit e barabartë me vlerën e tre muajve të punës.

.

Të Ngjajshme

Duel i futbollistëve shqiptarë në Kupën e Italisë

Kristian Eriksen, jashtë terrenit deri në muajin prill

Përvejtori i Goce Dellçevit, Spasovski: MPB-ja ka ndërmarrë të gjitha masat për mbarëvajtjen e manifestimit

Leave a Comment