October 1, 2023
Portali Shprehja

SHBA/ Rritet ndjeshëm numri i aborteve në shtetet ku është i ligjshëm

Abortet janë rritur ndjeshëm në shumicën e shteteve ku ato mbeten të ligjshme, sipas një analize të re.

Instituti Guttmacher, një organizatë kërkimore dhe politikash e fokusuar në shëndetin seksual dhe riprodhues që mbështet të drejtat e abortit, lançoi të enjten një panel të ri që vlerëson numrin e aborteve të kryera në Shtetet e Bashkuara çdo muaj. Vlerësimet bazohen në një studim të rregullt të një grupi kryesor ofruesish dhe u zgjeruan në nivel shtetëror duke përdorur një model që gjithashtu ndikon në tendencat historike. Gjetjet e fundit krahasojnë numrin e aborteve të ofruara në gjysmën e parë të 2023 me një periudhë të krahasueshme në 2020.

New Mexico dhe Wyoming patën rritjen më të madhe të aborteve, 3 herë më shumë se në gjysmën e parë të 2023 krahasuar me vitin 2020. Numri i aborteve gjithashtu u dyfishua në Kansas dhe Karolinën e Jugut.

Në përgjithësi, të dhënat sugjerojnë se kishte më shumë aborte në shtetet ku procedura mbeti e ligjshme në gjysmën e parë të 2023 sesa kishte në mbarë vendin gjatë gjashtë muajve të 2020 – nga rreth 465,000 në gati 511,000.

Megjithatë, të dhënat e reja bazohen në një model me një marzh më të gjerë gabimi sesa llogaritjet e viteve të mëparshme, duke i bërë vlerësimet kombëtare më pak të sigurta. Vlerësimet nga Instituti Guttmacher përfaqësojnë abortet e ofruara brenda mjediseve formale të kujdesit shëndetësor, duke përfshirë klinikat personale dhe teleshëndetin. Vlerësimet nuk përfshijnë të dhëna për abortet e vetë-menaxhuara, të tilla si abortet me ilaçe të ofruara nga AidAccess.

Dhe jo të gjitha rritjet mund t’i atribuohen drejtpërdrejt ndryshimeve që rezultuan nga vendimi i Gjykatës së Lartë të SHBA-së Dobbs vitin e kaluar, tha lsaac Maddow-Zimet, një shkencëtar i të dhënave me Institutin Guttmacher dhe drejtues për projektin e ri.

Pandemia e Covid-19 mund të ketë ndikuar në qëndrimet individuale ndaj shtatzënisë dhe aksesi i zgjeruar në abortin me ilaçe përmes teleshëndetit mund të ketë ndikuar në tendencat, ndër faktorët e tjerë.

Të dhënat e mëparshme nga Instituti Guttmacher tregojnë se abortet tashmë ishin në rritje midis 2017 dhe 2020.

Megjithatë, shumë shtete që mbrojtën aksesin e abortit panë rritje shumë më të mëdha në aborte midis 2020 dhe 2023 sesa midis 2017 dhe 2020.

Në Illinois, për shembull, numri i aborteve u rrit me 69% midis 2020 dhe 2023, krahasuar me një rritje prej 25% midis 2017 dhe 2020. Në mënyrë të ngjashme, në Karolinën e Jugut, abortet u rritën 124% që nga viti 2020, krahasuar me një rritje prej 4% midis 2017 dhe 2020.

Ndërsa përditësimet mujore vazhdojnë, vlerësimet mund të pasqyrojnë ndikimin e kufizimeve shtesë që janë vendosur që nga qershori, siç është ndalimi gjashtë-javor që u mbështet nga Gjykata e Lartë e Karolinës së Jugut në gusht.

Një analizë e mëparshme e sponsorizuar nga Shoqëria e Planifikimit Familjar, një organizatë jofitimprurëse e fokusuar në abortin dhe kontracepsionin, zbuloi se kishte 25,000 më pak aborte në SHBA, 9 muaj pas vendimit të Dobbs.

.

Të Ngjajshme

Industria e prodhimit të çelikut në Europë në rrezik

Dita botërore e të moshuarve

Ish-bashkëshorti që vrau gruan vret edhe veten

Leave a Comment