July 27, 2021
Portali Shprehja

Shenjat që magjepsja juaj me krimin e vërtetë ka shkuar shumë larg – zbuluar nga psikologu

Në botën e podcasting, Krimi i Vërtetë është një nga zhanret më të mëdhenj atje, me miliona dëgjues të rregullt që akordohen për të dëgjuar histori të tmerrshme të vrasjeve dhe rrëmbimeve të jetës reale, shrkuan lajmi.net.

Dëgjimi i këtyre përrallave morbide gjatë kryerjes së detyrave në dukje të zakonshme janë normalizuar në shoqëri, dhe adhuruesit më të përkushtuar të zhanrit drejtojnë në Google për të lexuar më tej çështjen.

Që nga ngritja e zhanrit, studiues të ndryshëm, psikologë dhe ekspertë janë përpjekur të studiojnë magjepsjen e audiencës me podkastet e vërteta të krimit.

Shumë prej tyre kanë ofruar disa përgjigje se pse i duam kaq shumë këto shfaqje. Rezulton se ky kuriozitet i sëmurë mund të jetë krejtësisht normal dhe asgjë për tu shqetësuar nëse jeni një tifoz i fortë, raporton Mirror.

Në vitin 2009, Dr Michael Mantell, ish-psikolog kryesor i Departamentit të Policisë në San Diego foli për NPR për shijimin e përmbajtjes së tillë. Ai tha: “Interesi ynë për krimin u shërben një numri qëllimesh të ndryshme të shëndetshme psikologjike”.

Dr. Mantell shpejt vuri në dukje megjithatë se ka kufij për këtë intrigë, duke thënë: “Nëse gjithçka që bëni është të lexoni në lidhje me krimin dhe gjithçka që bëni është të flisni për të dhe të keni postera të tij, dhe të keni copa artikujsh gazetash në tryezën tuaj sirtar, do të shqetësohesha. ”

Duke folur për Psikologjinë e Përditshme në vitin 2020, Dr. Paul G. Mattiuzzi vuri në dukje se zhanri i krimit të vërtetë u jep njerëzve një vështrim të rrallë në proceset e mendimit të atyre që kanë kryer “një tabu më themelore dhe gjithashtu, ndoshta, një impuls njerëzor më themelor. ”

Dhe ky fiksim me të mirën kundër së keqes duket se ka ekzistuar për një kohë të gjatë në proceset e mendimit njerëzor.
Psikologia klinike e licencuar, Dr. Elizabeth Rutha, i tha AHC Health News se magjepsja jonë fillimisht ndizet kur jemi fëmijë.

Edhe në një moshë të butë, ne shpesh nuk mund të mos tërheqim vëmendjen ndaj ndryshimeve midis së mirës dhe së keqes dhe përfshirja në histori të krimit të vërtetë duket të jetë një vazhdim i kësaj magjepsjeje.

Me pak fjalë, ne njerëzit duam të kuptojmë dëshpërimisht se çfarë i bëri njerëzit të kryejnë akte të tilla ekstreme, diçka që shumica dërrmuese prej nesh nuk do ta bënte kurrë dhe kurrë nuk mund ta bënte.

Autori i ‘Lost Girls’, Caitlin Rother, foli për Hopes & Fears në 2018 mbi këtë temë. Duke sjellë një pamje tjetër në tryezë, ajo komentoi: perceptimet mund të marrin. ‘

Duket se fiksimi ynë i përhapur me përralla të tilla morbide në fakt ka arsyetim pas tij, që do të thotë se ne nuk jemi aq të çuditshëm sa mendojmë se kënaqemi duke u bashkuar me vrasjet dhe historitë e krimit shumë. /Lajmi.net/

Të Ngjajshme

Çfarë të bëni kur nuk jeni të motivuar për asgjë

admin

Përmbytjet ‘pushtojnë’ Londrën, uji vërshon në metro

admin

Disa veprime të çuditshme që mund t’ju bëjnë të digjni aq kalori sa vrapi

admin

Leave a Comment