February 1, 2023
Portali Shprehja

Shkencëtarët po përpiqen të krijojnë një robot me një vetëdije “në të njëjtin nivel me njeriun”

Shkencëtarët kanë zbuluar se aktualisht janë duke zhvilluar një robot që ka një vetëdije që është ‘në të njëjtin nivel’ me njerëzit.

Jeta siç e dimë është e vendosur për një rindezje.

Ndërsa ‘vetëdija’ në robotë ka qenë e paimagjinueshme për një kohë të gjatë, studiuesit në Universitetin e Kolumbias thonë se ky mund të jetë zbulimi i ardhshëm shkencor për njerëzimin.

Aktualisht, një prototip roboti po zhvillohet nga studentja e doktoraturës Yuhang Hu dhe ekipi i saj në Laboratorin e Makinave Kreative në Universitetin e Kolumbisë.

Për herë të parë ndonjëherë, ata po ndërhyjnë me makineri të krijuara për të qenë të vetëdijshëm.

Inxhinieri mekanik që drejton Laboratorin e Makinerive Kreative, Hod Lipson, i tha New York Times se ekipi i tij më në fund do t’i përgjigjej pyetjes se si do të dukej AI i revolucionarizuar.

“Kjo nuk është vetëm një pyetje tjetër kërkimore mbi të cilën po punojmë – kjo është pyetja,” i tha ai gazetës.

“Kjo është më e madhe se shërimi i kancerit.

“Nëse ne mund të krijojmë një makinë që do të ketë vetëdije të barabartë me një njeri, kjo do të eklipsojë gjithçka tjetër që kemi bërë. Vetë kjo makinë mund të shërojë kancerin.”

Ndërsa ai pranon se fjala C (vetëdija – nxirrni kokën nga ulluqi) ishte kryesisht ‘e ndaluar’ të flitej për komunitetin shkencor, Lipson vuri në dukje se sa më shumë njerëzit të vareshin nga robotët, aq më shumë duhej të ishin ‘. elastike’.

Kjo ishte kur ai filloi të konsideronte nocionin e robotëve humanoidë të vetëdijshëm.

Megjithatë, sfida më e rëndësishme me të cilën po përballen shkencëtarët është të përcaktojnë se cilat janë sferat e vetëdijes.

Por Lipson pajtohet me nocionin se vetëdija lidhet me ‘imagjinimin e vetes në të ardhmen’.

Ndërsa algoritmet e mësimit të makinerive kanë robotë të kufizuar në të kaluarën, një robot i ndërgjegjshëm do të ndryshonte duke u përpjekur vazhdimisht të përmirësonte veten pasi evolucioni do të ishte motivi i tij kryesor.

Po, jam i sigurt që të gjithë po marrim ndezje të karrocave M3GAN që rrotullohen në korridor pikërisht tani.

Ndërsa disa kanë përshkruar shqetësimet etike, Muhammad Wajahat Sultan tha në një artikull të titulluar “Robotët dhe e ardhmja” se cilësia e jetës sonë do të përmirësohet kur njerëzit dhe makinat të bashkëjetojnë.

Ai shkroi: “Me robotë të personalizuar në vendin e punës, do të krijohen vende të reja pune dhe punët ekzistuese do të përmirësohen. Përveç kësaj, njerëzit do të kenë më shumë kohë për t’u fokusuar në atë që u duket interesante, kuptimplotë dhe emocionuese.”

Lipson pranoi për The New York Times se donte ta shtynte këtë hap tjetër “aq sa të mundej”.

Ai shtoi: “Unë dua që një robot të mendojë për trupin e tij, të mendojë për planet e tij.”

.

Të Ngjajshme

Duel i futbollistëve shqiptarë në Kupën e Italisë

Kristian Eriksen, jashtë terrenit deri në muajin prill

Përvejtori i Goce Dellçevit, Spasovski: MPB-ja ka ndërmarrë të gjitha masat për mbarëvajtjen e manifestimit

Leave a Comment