June 27, 2022
Portali Shprehja

Shmangia e vizitave të rregullta te dermatologu

Hulumtimet tregojnë se një përqindje në rritje e njerëzve kanë frikë të shkojnë te mjeku, duke përfshirë një dermatolog.

Tact Watches

Frika për të shkuar te një dermatolog në parim nuk ndryshon nga frika për të shkuar te një mjek i përgjithshëm – në themel të të dy frikës qëndron një lloj mendimi magjik se ‘ajo që nuk dimë nuk dëmton’, thonë psikoterapistët.

Në psikologjinë sociale është i njohur termi ‘gabim themelor atributiv’, tendenca e njerëzve që gjërat e këqija që u ndodhin njerëzve të tjerë t’ia atribuojnë karakteristikave të atyre njerëzve dhe jo faktorëve të jashtëm apo situatës në të cilën ndodhen.

Për shembull, ne do ta shpjegojmë diagnozën e melanomës. Duke menduar se nuk jemi kurrë të ekspozuar ndaj rrezeve të forta të diellit, një diagnozë e tillë thjesht nuk mund të ndodhë, gjë që sigurisht nuk është kështu e vërteta.

Megjithatë, nga kjo mund të shihet se diagnozat e sëmundjeve, përfshirë sigurisht sëmundjet e lëkurës, mbartin shumë stigma sociale dhe ndjenja të brendshme të turpit dhe fajit. Në fakt, kjo stigmë është veçanërisht e theksuar në fushën e sëmundjeve të lëkurës, sepse lëkura është një organ i dukshëm për të gjithë, veçanërisht në muajt e verës, me propagandë të shtuar nga media dhe rrjetet sociale duke mbështetur iluzionin se pamja dhe shëndeti i lëkurës janë plotësisht nën kontrollin tonë dhe se çdo dështim i mundshëm për të mbajtur lëkurën të shëndetshme dhe të bukur është faji ynë.

“Ndershmëria ndaj vetes është parakusht për çdo ndryshim. Për sa kohë që ne minimizojmë problemet dhe shmangim përballjen me to, ne jemi armiku ynë më i keq. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ju duhet të kaloni gjithçka vetëm. Kërkojini një partneri, një anëtari të familjes, një shoku që t’ju ndjekë për një kontroll dhe të jetë mbështetës. Ndërsa prisni takimin, bëni gjëra të rehatshme për ju, që ju relaksojnë dhe që ju mbushin bateritë. Aktiviteti fizik është shumë i rëndësishëm, sepse na lejon të largojmë stresin e akumuluar dhe energjinë negative”, këshillojnë psikoterapistët.

Si mund ta ndihmoni veten për të shkuar te një dermatolog?

Nëse keni frikë se çfarë do të ndodhë gjatë vizitës te dermatologu, përpara konsultës së parë, telefononi ose shkoni në zyrë për të hequr qafe ju pyesni për procedurat bazë.

Hulumtimet në psikologji kanë treguar prej kohësh se situatat që sjellin shumë pasiguri dhe kërkojnë që ne të përballemi me të panjohurën janë shumë më stresuese sesa ato situata që ne e dimë se do të përfshijnë njëfarë shqetësimi, por të paktën ne e dimë se çfarë na pret, kështu që ne mund të përgatituni fizikisht dhe mendërisht!

Gjithashtu, sigurohuni që t’i bëni pyetje mjekut tuaj gjatë konsultimit. Ai ose ajo do t’ju bëjë pyetje gjithashtu, kështu që shikojeni procesin si një rrugë me dy drejtime. Çelësi për një marrëdhënie të mirë është ndërtimi i besimit.

(Foto: Advanced Dermatology)

Dhe më e rëndësishmja nga të gjitha, në të gjitha hapat, nga marrja e vendimit për të shkuar në një ekzaminim deri në marrjen e rezultateve të kërkimit, ai e trajton veten me dhembshuri. Guxim nuk do të thotë të bëjmë gjëra që janë të lehta dhe të thjeshta për ne, por thjesht të bëjmë ato gjëra që janë të vështira për ne dhe për të cilat ndjejmë frikë, por në planin afatgjatë janë të mira për ne.

Pse të bëni një ekzaminim dermatologjik?

Skuqjet e ndryshme, alergjitë e lëkurës, kapilarët, njollat e hiper-pigmentimit, infeksionet mykotike etj., problemet e lëkurës janë ndër dukuritë më të zakonshme që duam t’i fshehim, por edhe nëse është e mundur t’i kurojmë pa dhimbje – sa më shpejt.

Pas dyshimit për një diagnozë të caktuar të sëmundjes, rekomandohet përpunim shtesë diagnostikues – këto janë më së shpeshti biopsi të lëkurës ose të kokës. Nëse ka tregues të infeksionit, merret një shtupë për trajtim bakteriologjik ose mikrobiologjik. Pas rezultateve dhe analizave të trajtimeve diagnostikuese, dermatologu do të rekomandojë terapinë e nevojshme të trajtimit.

.

Të Ngjajshme

Çfarë dimë deri tani për fisin më të izoluar në botë?

Ikja e të rinjve boshatis tregun e Kumanovës

admin

Trump për abortin: “Gjykata e Lartë shpall fitoren e jetës”

Leave a Comment