August 17, 2022
Portali Shprehja

Si dhe kur u ndërtua Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor

Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor (ISS) është stacioni më i madh hapësinor modular aktualisht në orbitën e ulët të Tokës. Është një projekt shumëkombësh që përfshin pesë agjenci hapësinore pjesëmarrëse: NASA (Shtetet e Bashkuara), Roscosmos (Rusi), JAXA (Japoni), ESA (Evropë) dhe CSA (Kanada).

Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës (ISS)  është struktura më e madhe e vetme që njerëzit kanë dërguar ndonjëherë në hapësirë. Ndërtimi i tij kryesor u përfundua midis 1998 dhe 2011, megjithëse stacioni evoluon vazhdimisht për të përfshirë misione dhe eksperimente të reja.

Stacioni Hapësinor fluturon në një lartësi mesatare prej 400 kilometra mbi Tokë. Ai i sillet globit çdo 90 minuta me një shpejtësi prej rreth 28,000 km/h.

Brenda një dite, stacioni udhëton rreth distancës që do të duhej për të shkuar nga Toka në Hënë dhe mbrapa.

Stacioni hapësinor mund të shihet nga Toka pa përdorimin e teleskopit nga vëzhguesit e qiellit të natës që dinë se kur dhe ku të shikojnë.

 

.

Të Ngjajshme

Kasami: BDI për 20 vite nëpërkëmbi veteranët e UÇK-së, shkeli mbi dinjitetin e tyre

admin

Partitë në pushtet nuk kanë konsensus për rekomandimet historike me Bullgarinë

Bekteshi: Do të ketë kursim, por jo reduktime të energjisë elektrike

Leave a Comment