December 3, 2022
Portali Shprehja

Si kemi ndryshuar që kur speciet tona u shfaqën për herë të parë?

Vështrim i përgjithshëm
Ne kemi pësuar ndryshime që kur speciet tona evoluan për herë të parë. Disa ndryshime ishin universale, ndërsa të tjerat ishin më rajonale në fuqi. Ndryshimet e dukshme në popullatat në mbarë botën përfshijnë një ulje të madhësisë së përgjithshme të trupit dhe të trurit, si dhe një reduktim të përmasave të nofullës dhe dhëmbëve. Popullatat rajonale gjithashtu kanë evoluar karakteristika të ndryshme fizike dhe gjenetike në përgjigje të klimave dhe stileve të ndryshme të jetesës.

Trupat më të vegjël
Tani ne përgjithësisht jemi më të shkurtër, më të lehtë dhe me kocka më të vogla se paraardhësit tanë 100,000 vjet më parë. Rënia ka qenë graduale, por ka qenë më e dukshme në 10,000 vitet e fundit. Megjithatë, ka pasur një ndryshim të lehtë ndaj këtij trendi në shekujt e fundit, pasi lartësia mesatare ka filluar të rritet.

Faktorët që ndikojnë në madhësinë e trupit janë kompleks. Ato përfshijnë ndërveprime midis gjenetikës, mjedisit dhe praktikave të stilit të jetesës si dieta dhe teknologjia.

Lartësia mesatare e Homo sapiens gjatë 40,000 viteve të fundit
Ky informacion bazohet në lartësinë mesatare të meshkujve evropianë, sepse ekzistojnë statistika më të mira për këtë popullsi, por tendenca e përgjithshme është në mbarë botën.

40,000 vjet më parë: Meshkujt evropianë – 183 cm. Njerëzit Cro-Magnon ishin njerëzit e parë modernë (Homo sapiens) që banuan në Evropë. Këta gjahtarë-mbledhës jetonin një mënyrë jetese kërkuese fizikisht që do të kërkonte forcë më të madhe trupore se njeriu mesatar sot.

10,000 vjet më parë: Meshkujt evropianë – 162,5 cm. Në këtë kohë ndodhi një reduktim dramatik i madhësisë së njerëzve. Shumë shkencëtarë mendojnë se ky reduktim është ndikuar nga ndryshimet klimatike globale dhe nga adoptimi i bujqësisë. Komunitetet bujqësore vuanin nga kequshqyerja si rezultat i të korrave të dështuara dhe një diete më të kufizuar. Për më tepër, një lidhje e ngushtë me bagëtinë shtëpiake futi sëmundje të reja në popullatën njerëzore.

600 vjet më parë: Meshkujt evropianë – 165 cm. Ushqimi i dobët dhe shëndeti ishin shkaqet kryesore të shtatit më të shkurtër në këtë kohë.

Sot: Meshkujt evropianë – 175 cm. Ka pasur një rritje në lartësi gjatë disa qindra viteve të fundit. Pjesërisht, kjo rritje është për shkak të përmirësimit të dietës dhe kujdesit shëndetësor. Mund të ketë gjithashtu një lidhje gjenetike pasi zgjerimi industrial dhe urbanizimi ka bashkuar njerëz të izoluar gjenetikisht dhe ka reduktuar ndikimet e inbreeding për shkak të një përzierjeje më të madhe të popullatave dhe gjeneve të tyre./austrilian.musem

.

Të Ngjajshme

Pushteti lavdërohet për ulje të çmimeve, por situata nëpër dyqane është krejt ndryshe

Taravari: S’kemi ftesë për hyrje në Qeveri

Alarm në Britani, katër fëmijë humbën jetën nga bakteri brenda pak ditësh

Leave a Comment