July 27, 2021
Portali Shprehja

Si të freskoni shtëpinë tuaj në një botë të nxehtë

A bëhet shtëpia juaj e padurueshme në mot të nxehtë?  Gjatë pandemisë, deri në 30% e njerëzve në Mbretërinë e Bashkuar po punonin nga shtëpia krahasuar me 5% në 2019. Por është e vështirë të punosh nëse jeton diku ku bëhet nxehtë në verë, shrkuan BBC.

Një raport i fundit i qeverisë për rreziqet klimatike paralajmëron se nëse shtëpitë nuk mund të mbahen të freskëta në verë dhe të ngrohta në dimër, shëndeti dhe produktiviteti do të vuajnë, transmeton lajmi.net.

Sipas disa parashikimeve, vetëm kondicionimi i ajrit mund të kontribuojë në një rritje prej 0.5C të ngrohjes globale deri në vitin 2100.

Passivhaus Trust punon për të promovuar ndërtesat e ndërtuara sipas standardit Passivhaus, që do të thotë se ata janë të qetë për të jetuar ndërsa përdorin shumë pak energji për ngrohje dhe ftohje. Në vitin 2019, Çmimi Stirling për arkitekturën iu dha Goldsmith Street në Norëich, një skemë e strehimit social që përfshinte parimet e Passivhaus.

“Stoku ynë i strehimit ekzistues në shumë raste është i përgatitur dobët për t’u marrë me rritjen e temperaturave,” tha John Palmer i Passivhaus Trust. Qeveria dëshiron 300,000 shtëpi të reja të ndërtuara çdo vit dhe Z. Palmer thotë se ato duhet të projektohen për të përballuar nxehtësinë pa përdorur kondicioner që konsumon energji.

Hije e ftohtë

Izolimi i mirë nuk do ta mbajë shtëpinë të freskët gjatë verës, thotë Palmer, por do ta mbajë të ngrohtë në dimër. Në mot të nxehtë shumë pak nxehtësi transmetohet përmes mureve, burimi kryesor i nxehtësisë në klimat e buta janë zakonisht rrezet e diellit përmes dritareve.

“Një metër katror me lustrim diellor me pamje nga jugu mund të gjenerojë nxehtësi me vlerë 150 watt,” tha ai.

Disa xhama të teknologjisë së lartë kanë atë që quhet një vlerë e ulët g, që do të thotë se kalon më pak nxehtësi nga dielli. Por ndërsa kjo është e dobishme në verë, në dimër do të thotë që shtëpitë janë më të ftohta. Z. Palmer mendon se është më mirë të përdoren grila të jashtme, ose vijëzime që sigurojnë hije gjatë verës, por nuk bllokojnë dritën në dimër kur dielli është më pak i nxehtë.

Ndërtesat në mënyrë ideale duhet të kenë dritare të orientuara veri-jug, argumenton Trusti, me ato në veri që i japin përparësi dritës së ditës, ndërsa lustrimet duhet të mbulojnë më pak se një të katërtën e faqes jugore të pronës. Një sfidë, mbase, kur shumë prej nesh dëshirojnë rrezet e diellit.

Flladi i verës

Dritaret sigurojnë ventilim dhe dritë. Anastasia Mylona – shefe e kërkimit në Institutin Chartered të Inxhinierëve të Shërbimit të Ndërtimit ka qenë veçanërisht e shqetësuar për dizajnin e dobët në banesa. Ventilimi i kryqëzuar, ku ajri rrjedh midis dritareve në mure të kundërta, është shumë i rëndësishëm për të mbajtur një pronë të freskët, thotë zonja Mylona.

Por ajo thotë se shumë banesa “me një aspekt” që po ndërtohen në qendrat urbane kanë lustrim të gjerë vetëm në një mur, duke pranuar nxehtësinë, por duke mos lejuar që ajo të derdhet. Ajo gjithashtu tha që presionet e strehimit nënkuptojnë që shtëpitë e reja shpesh ndërtohen pranë burimeve të zhurmës, për shembull afër hekurudhave ose rrugëve. Si rezultat banorët përballen me një zgjedhje të pamundur midis freskisë dhe qetësisë, veçanërisht gjatë natës. Palmer thotë se është e rëndësishme të vlerësojmë se si temperatura e ajrit do të ndryshojë gjatë 24 orëve. Truku, në verë, është të fusësh ajrin e freskët të natës brenda dhe ta mbash të ftohtë për aq kohë sa të jetë e mundur. Kontrollimi i rrjedhës së ajrit të nxehtë dhe të ftohtë në hapësirat e dyshemesë është qëllimi i fillimit të Mbretërisë së Bashkuar AirEx.

Duke lidhur shtëpinë me wi-fi, ata përdorin sensorë dhe “algoritme inteligjentë” për t’iu përgjigjur temperaturës, lagështisë dhe cilësisë së ajrit. Në dimër ato ndihmojnë në mbajtjen ngrohtë të shtëpive. Në verë, AirEx mund të ndihmojnë në mbajtjen e shtëpive të freskëta.

Akull i nxehtë

Nxehtësia gjenerohet gjithashtu brenda një prone. Frigoriferët janë të ftohtë, sepse ato transferojnë nxehtësi nga brenda tyre në pjesën e jashtme – sa më i madh të jetë frigoriferi, aq më shumë do të ngrohë shtëpinë. Një frigorifer i vogël do të gjenerojë shumë më pak nxehtësi, thotë Palmer. Sistemet e ujit të nxehtë gjithashtu gjenerojnë nxehtësi, me rezervuarë dhe tuba që punojnë si radiatorë që janë aktive edhe në ditët më të nxehta.

Tubat izolues mund të ndihmojnë. Në një shtëpi të nxehtë, një shtrirje e gjatë tubash të pa izoluar në një mur të korridorit dukej se jepte aq nxehtësi sa një radiator i madh konvencional. Z. Palmer përdor një pompë nxehtësie për të ngrohur ujin, e cila, megjithëse është më e freskët se zakonisht është mjaft e ngrohtë për një dush dhe nuk e ngroh shtëpinë aq shumë.

Lëvizjet e ftohta

Pompat e nxehtësisë mund të mendohen si frigoriferë të dyanshëm. Ata ftohin një shtëpi duke lëvizur nxehtësinë nga ajri i brendshëm jashtë dhe gjithashtu mund të ngrohin një shtëpi duke sjellë nxehtësi nga jashtë.

Për të ndihmuar në prodhimin e ujit të nxehtë, një pompë nxehtësie merr nxehtësinë nga ajri dhe e transferon atë në ujë, kutia Ventive e përdor atë proces për të siguruar gjithashtu ajër të freskët. “Aktualisht ne jemi duke ngrohur ujin dhe ftohur ajrin veçmas duke humbur energjinë në të dy skajet. Kombinimi i të dyve do të përmirësonte efikasitetin me mbi 50%,” shkruan Tom Lipinski, themeluesi dhe drejtori teknik i Ventive.

Kutia gjithashtu përmban një material për ndryshimin e fazës, i ngjashëm me një bllok të madh akulli, që mund të veprojë si një “bateri nxehtësie” – ruajtjen e nxehtësisë ndërsa shkrihet dhe ngroh, dhe dhurimin e nxehtësisë kur ftoh dhe ngrin. Kjo i shton kapacitetit të sistemit për të kulluar nxehtësinë gjatë ditës dhe pastaj ta lëshojë atë jashtë në ajrin e ftohtë të natës. Dhe përmban një bateri elektrike, që do të thotë se nxehtësia dhe energjia elektrike mund të ruhet kur është më efikase për ta bërë atë dhe të lirohet kur është e nevojshme. /Lajmi.net/

Të Ngjajshme

Çfarë të bëni kur nuk jeni të motivuar për asgjë

admin

Përmbytjet ‘pushtojnë’ Londrën, uji vërshon në metro

admin

Disa veprime të çuditshme që mund t’ju bëjnë të digjni aq kalori sa vrapi

admin

Leave a Comment